У Вінниці розпочали роботу ялинкові ринки. Вже третій рік поспіль ялинки, що продають на них мають власний «паспорт» - кожне законно зрубане дерево продається з маркуванням. На електронному чипі зазначено код, за яким можна довідатись з якого лісництва вона привезена. Крім того, маркування засвідчує, що ялинка не привезена із екологічно забруднених лісів Чорнобильської зони.

Де у Вінниці придбати «законну» ялинку?

При купівлі ялинок варто звертати увагу на наявність чипа ще й тому, що за незаконно зрубане дерево буде відповідати сам покупець. «Адміністративну відповідальність за даний вид правопорушень нестиме як продавець, так і покупець. Сума штрафу становить від 189 до 1753 гривень», - наголошує начальник дозвільної системи та ліцензування УМВС України у Вінницькій області Ігор Ковалик. За його словами, у цьому році в місті Вінниці працівниками лісгоспу складено сімнадцять таких адмінпротоколів, вилучено з продажу 35 дерев хвойної породи.

Щоб перевірити походження ялинки, є такі способи:

  • зателефонувати з мобільного на номер 236 (вартість хвилини розмови – 2 гривні з ПДВ та без збору до ПФ)
  • на сайті yalinka.info в рядку пошуку вказати номер чипа, яким промарковане дерево
  • відіслати СМС на номер 8668, при цьому у тексті набрати forest, вказавши номер чипа (наприклад forest 0000010), у відповідь прийде повідомлення про походження ялинки. Вартість СМС становить 50 коп. Київстар, інші оператори 60 коп. (без вартості ПДВ та ПФ).

де у Вінниці продають «легальні» новорічні дерева

MyVin з’ясував, де у Вінниці продають «легальні» новорічні дерева. Як повідомили в управлінні лісового господарства Вінницької області, цього року для продажу ялинок визначені такі основні місця:

  • вулиця Келецька (біля ринку «Вишенька»)
  • проспект Космонавтів (біля пам’ятника льотчикам-визволителям)
  • проспект Космонавтів (напроти магазину «Чайка»)
  • біля ринку «Урожай»
  • Хмельницьке шосе (біля гіпермаркету «Метро»)
  • вулиця 50-річчя Перемоги (біля ринку «МАКІ»)
  • проспект Коцюбинського (біля Центрального ринку)
  • провулок Карла Маркса (біля супермаркету «Корона»)
  • Немирівське шосе (біля гіпермаркету «ГРОШ»)

Окрім згаданих місць, санкціонований продаж також відбувається на околицях, зокрема на виїздах з міста по Гніванському, Тиврівському, Турбівському шосе та на вулиці Максимовича. В управлінні лісового господарства не виключають, що продаж ялинок також буде проводитись і в інших районах Вінниці.

Наразі вінничани не надто активно купують ялинки. Продавці кажуть, як правило пік спостерігається за день-два до Нового року.

Ми перевірили ціни на хвойні на деяких ринках – на проспекті Космонавтів та поруч із ринком «Урожай». Так, ялинку нам пропонували придбати від 80 гривень. За 150 гривень обіцяють підібрати «дуже пристойну». Дещо дорожчою виявилась сосна, ціни на які починаються від 100 гривень за півтораметрове дерево. Мінімум за 120 були згодні продати ялицю. Вартість деяких дерев сягала й 400 гривень – такі, безумовно, стануть справжньою окрасою свята. Але продавці зізнаються, впродовж наступних п’яти днів в декого ціни можуть змінюватись, як в один бік, так і в інший.



Переглядів: 6830
Поширень: 0