За останні кілька років вінницькі бібліотеки відчутно змінилися. Книгозбірні стали не лише тим місцем, де вінничани різного віку можуть знайти потрібну їм літературу, а й закладами, де можна безкоштовно скористатися послугами інформаційних Інтернет-центрів та відвідувати різноманітні гуртки за інтересами.

Зокрема, за минулий рік бібліотеки міста відвідало майже 60 тисяч городян. Близько 150 тисяч вінничан скористалися Інтернет-центрами, блогами та сайтом централізованої бібліотечної системи. До книжкових фондів у 2013 році надійшло більше 15 тисяч видань друкованої продукції, з них 10 тисяч – періодичні видання. А ще при бібліотеках міста торік працювало півсотні клубів та гуртків за інтересами, членами яких є понад тисячу людей.

До бібліотек сьогодні приходить нове покоління користувачів, які працюють із комп’ютером та користуються Інтернетом. Тому інформатизація та комп’ютериза¬ція у бібліотечній системі міста є одним із найважливіших зав¬дань. Тож у минулому році було презентовано новий сайт Вінницької централізованої бібліотечної системи http://www.vinbiblio.com.ua/. Тут можна ознайомитися з новинами бібліотек міста, анонсами, послугами, які надають книгозбірні, блогами тощо.

Крім того, 15 структурних підрозділів централізованої бібліотечної системи було об’єднано в єдину комп’ютерну мережу. У них встановлено зони вільного доступу до Інтернету (WI-FI). Також, у рамках грантового проекту «Бібліоміст», відвідувачі безкоштовно користуються Інтернетом у бібліотеках №№1,7,8,13.

Продовжується робота зі спеціалізації фондів бібліотек. Завдяки чому вінничани йдуть безпосередньо до того закладу, де можуть отримати необхідну літературу галузевого характеру або того чи іншого мовного спрямування. Так, наприклад, на базі філії №13 розпочала роботу бібліотека міжкультурного діалогу. Цей координаційний центр направлений на презентацію та популяризацію культури національних меншин, які проживають у місті Вінниці. Адже у Вінниці проживають представники понад ста національностей.

У бібліотеці міжкультурного діалогу представники національних меншин можуть читати книги на своїй рідній мові. Лише за минулий рік фонд цієї бібліотеки поповнився на 324 примірники видань мовами народів світу. Також у цьому закладі проводяться зустрічі, відзначають свята різних країн тощо. Бібліотека налагодила співпрацю з національними товариствами, які діють у місті.

Триває процес і оновлення самих приміщень книгозбірень. Зокрема, у 2013-му, після проведеного капітального ремонту, відновила свою роботу бібліотека-філія № 11, що на Свердловському масиві. Роботи тривали чотири місяці. Приміщення відремонтували повністю, включаючи дах і фасад. Відтепер тут і автономна система електроопалення. А у 2014-му планується завершити капітальні ремонти в центральній міській бібліотеці та центральній бібліотеці для дітей та юнацтва.



Переглядів: 2750
Поширень: 0