У 2013 році міська влада розпочала виплачувати довічні стипендії городянам, яким виповнилося 100 і більше років. Щомісячні стипендії з минулого року отримують і ветерани війни, які брали участь у визволенні Вінниці від фашистських загарбників у 1944 році. Також міська влада започаткувала надання одноразової матеріальної допомоги сім’ям при народженні трійні або більшої кількості дітей.

Протягом минулого року матеріальну грошову допомогу з міського бюджету отримали більше трьох тисяч вінничан. Її середній розмір у порівнянні з 2012 роком збільшився на 13 %. За пропозиціями депутатів міської ради торік матеріальну допомогу отримали більш ніж дві тисячі вінничан. За пропозиціями Комісії по розгляду звернень громадян щодо надання матеріальної грошової допомоги – 619 осіб.

Вінничани зверталися за матеріальною допомогою перш за все для лікування важких захворювань та проведення операцій (88%). Значно менше для вирішення соціально-побутових питань (7%), зокрема, і для погашення заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги. Були й інші питання (5%), зокрема, оплата навчання у вищих навчальних закладах для дітей з малозабезпечених сімей, надання допомоги сім’ям, будинки яких постраждалих внаслідок підтоплення тощо.

«З кожним роком допомоги, додаткові соціальні гарантії та пільги стають більш адресними, а їх розмір збільшується. Допомогу отримують ті мешканці міста, які реально її потребують», – зазначила директор департаменту соціальної політики міської ради Лариса Попова на черговому засіданні виконкому міської ради, де обговорювалось це питання.

У минулому році міська влада започаткувала кілька програм, спрямованих на соціальний захист вінничан. Серед них – надання одноразової матеріальної допомоги сім’ям при народженні трійні або більшої кількості дітей. Протягом 2013 року дві родини, в яких народилася трійня, отримали по 90 тисяч гривень (з врахуванням податку) матеріальної допомоги з міського бюджету.

Ще одним нововведенням стало започаткування щомісячної стипендії виконкому міської ради ветеранам війни – учасникам бойових дій та інвалідам війни, які брали участь у визволенні міста Вінниці 20 березня 1944 року. Крім того, у 2013 році було започатковано довічні стипендії вінничанам, яким виповнилося сто і більше років.

Продовжилася робота у минулому році й по захисту прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Була надана матеріальна допомога шести прийомним батькам, які взяли на виховання та спільне проживання семеро дітей. Кожна сім’я отримала по 25 тисяч гривень матеріальної допомоги.

Для підтримки багатодітних сімей міста надавалися пільги на проїзд в міському громадському транспорті – 84 багатодітні родини отримали більше півтори тисячі проїзних квитків з безоплатного проїзду. Такі пільги отримують сім’ї, у яких виховується п’ятеро і більше дітей віком до 18 років. Також пільги на проїзд у міському транспорті надаються учням та студентам міста. За звітній період учні придбали майже 38 тисяч пільгових квитків, студенти – майже 39 тисяч.

З 1 вересня минулого року пільговими проїзними квитками на проїзд в міському пасажирському транспорті загального користування забезпечувалися і учні Комунального закладу «Спеціалізована загальноосвітня школа І ступеня з поглибленим вивченням іноземних мов №25 Вінницької міської ради». Їм видано 1655 проїзних квитків з безоплатного проїзду.

Нагадаємо, минулого тижня депутати міської ради схвалили рішення про надання одноразової матеріальної допомоги сім’ям вінничан, загиблих та постраждалих під час протистоянь на київському Євромайдані.

Заступник міського голови Андрій Рева зазначив, що Програма соціального захисту окремих категорій громадян міста Вінниці на 2012-2010 роки дає можливість оперативно реагувати на усі моменти, пов’язані з соціальною підтримкою певних верств населення. «Наразі ми працюватимемо над модернізацією цієї програми, щоб вона відповідала пріоритетам, зазначеним у Стратегії 2020», – каже Андрій Рева.

«Запроваджена система надання матеріальної допомоги дійсно дієва. Територіальна громада міста Вінниці повинна допомагати тим людям, які справді цього потребують. Враховуючі сьогоднішні реалії, я думаю, в питанні соціального захисту на рівні держави будуть вноситись певні зміни. А оскільки департамент соціального захисту міської ради має досить серйозні напрацювання в цьому відношенні, то наш досвід, можливо, буде корисним для інших міст. Наші пропозиції ми підготуємо і передамо до Кабінету Міністрів України», – говорить секретар міської ради Сергій Моргунов.



Переглядів: 3972
Поширень: 0