До прокуратури м. Вінниці звернувся син інваліда. Його батько наприкінці грудня 2007 року нібито уклав договір кредиту в одній з кредитних спілок обласного центру на суму 125 тисяч гривень, заставивши на погашення кредитної заборгованості свою квартиру. До початку квітня 2008 року сума боргу по кредиту дивним чином зросла аж до 508 тисяч гривень, після чого фінансова установа подала на пенсіонера в суд.

Суди неодноразово намагались вирішити спір між кредитною спілкою та «боржником», однак жоден з них не враховував, що відповідач по справі на момент прийняття рішень мав серйозні проблеми із здоров’ям. Однак прокуратурою м. Вінниці зібрано інформацію та доведено, що чоловік з 1999 року перебуває на обліку у Вінницькій обласній психоневрологічній лікарні ім. Ющенка, де у 2001 році йому діагностували шизофренію. З того часу він більше двох десятків разів перебував на стаціонарному лікуванні, а у 2009 році його визнано недієздатним.

В межах розгляду цивільної справи прокуратурою підготовлено клопотання про проведення судово-психіатричної експертизи, яка підтвердила, що внаслідок наявного психічного захворювання інвалід не розумів значення своїх дій, не міг керувати ними та усвідомлювати їх наслідки. А відтак, укладаючи спірний договір кредиту, він не міг адекватно усвідомлювати свою платоспроможність та належним чином проаналізувати зміст договору. Суд першої інстанції задоволив позовну заяву прокуратури про розірвання договору кредиту. Апеляційний суд, куди зі скаргою звернувся відповідач по справі, підтвердив це рішення.

До речі, за фактом можливого шахрайства до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відповідні відомості і відкрито кримінальне провадження. Наразі триває досудове розслідування.
 



Переглядів: 3221
Поширень: 0