Через свою довірливість та необізнаність у банківських операціях без заощаджень залишилися дві вінничанки, які скористалися сайтами з оголошеннями у мережі Інтернет. Одна з жінок намагалася продати весільну сукню доньки, інша – придбати дитячий візок. Результат один - обидві залишилися без грошей.

На одному з сайтів 44-річна жінка розмістила оголошення, що продає весільну сукню своєї доньки. Покупця довго чекати не довелось. Жінка, яка виявила бажання придбати сукню, сказала, що перекаже гроші на банківську картку. А коли продавець відповіла, що такої картки не має, і проводити банківські операції не вміє, співрозмовниця порадила позичити картку у когось зі знайомих. Як «отримати» переказані за сукню гроші, обіцяла підказати по телефону. Позичивши у подруги кредитну картку, жінка біля банкомату зробила близько десяти операції, поки з кредитки не були зняті усі гроші – 22 000 гривень. Коли з’ясувалося, що на картці не з’явилися гроші за сукню, а зникли й ті, що були, жінка звернулась з заявою до міліції.

Іншою жертвою шахраїв стала 27-річна вінничанка, яка вирішила придбати за привабливою ціною візок для дитини. Знайшовши в Інтернет-оголошенні найбільш цікавий для себе варіант, жінка зателефонувала за вказаним номером. За товар їй сказали розрахуватись через банківський рахунок. Потерпіла переказала на нього 12 600 гривень і стала чекати на товар. У зазначений день візок так і не прибув. Телефонувати продавцеві було марно – його абонентський номер уже знаходився поза зоною досяжності. Зрозумівши, що її ошукали, вінничанка пішла до міліції.

За даними фактами слідчим відділом міліції відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 190 (шахрайство). За таке правопорушення передбачено покарання у вигляді обмеження волі на строк до 3-х років.

Шахрайства, скоєні через мережу Інтернет та у банківській сфері, останнім часом все більше набирають обертів не лише на території Вінницької області, але й у державі в цілому. Аби заробити на довірливих громадянах, зловмисники вигадують різні схеми.

Аби убезпечити себе від таких видів шахрайств, МВС радить дотримуватись таких правил: не реєструйтеся на сумнівних сайтах, не надавайте свої особисті дані, номери банківських рахунків незнайомим людям. Перед тим, як купувати товар у Інтернет-магазині, поцікавтеся відгуками клієнтів, які вже скористалися послугами цього магазину. Сторінка відгуків є у кожному магазині всесвітньої мережі, який добросовісно виконує свої обов’язки перед клієнтами. Якщо у вас виникли сумніви, краще відмовитись від пропозиції і пошукати інший варіант, ніж стати жертвою злодіїв.



Переглядів: 2953
Поширень: 0