Ще вісім років тому із настанням сутінок Вінниця майже вся була темною. Багато світильників, які встановлювались ще за радянських часів, були неробочими, а ті ліхтарі, які працювати, були звичайними лампами розжарювання. На січень 2006 року у місті налічувалось всього 1689 енергозберігаючих ліхтарів. Для того, щоб зробити Вінницю зручною для пересування і у темну пору доби, було розпочато масштабні роботи по розширенню та переоснащенню мережі зовнішнього освітлення.

Нині у місті встановлено близько 20 тисяч світлових точок, з яких 98% оснащені енергозберігаючими лампами. Вони дозволяють майже вдвічі економити затрати електроенергії. «На початку цієї роботи ми в першу чергу займались освітленням основних вулиць. Потім розпочали працювати по приватному сектору. А упродовж двох останніх років увага приділяється влаштуванню зовнішнього освітлення на територіях закладів соціальної сфери. Це зокрема, садки, школи, лікарні, соціальні установи», – каже головний спеціаліст відділу утримання об’єктів благоустрою Вячеслав Хілінський.

Цього року завершились роботи по облаштуванню зовнішнього освітлення навчальних закладів міста. І тепер вже усі дитячі садки та школи на своїх територіях мають вуличне освітлення. Останнім таким об’єктом став дитячий садок №43 (Чехова,12). Там змонтували 11 електроопор та 13 світильників. Роботи проводилися за кошти міського бюджету. До цього з часу заснування садочку на його території взагалі не було вуличного освітлення. А тепер там є світильники з енергозберігаючими лампами, такі, які освітлюють все місто. Тож маленьким відвідувачам та їх батькам восени та взимку, коли світловий день набагато коротший, - буде набагато зручніше діставатись до садочку і повертатись додому.

Нагадаємо, що ще одним етапом модернізації системи вуличного освітлення стала її автоматизація та диспетчеризація. Цей проект розпочали впроваджувати на базі міського комунального унітарного підприємства «Міськсвітло» майже два роки тому. Тож тепер диспетчер може автоматично керувати увімкнення та вимкнення вуличної мережі та оперативно виявляти поломки. Керування системою здійснюється за графіком, розробленим індивідуально для Вінниці з урахуванням місцевих особливостей. На спеціальній карті міста виведені всі пункти включення, і диспетчер може бачити, у яких мікрорайонах сталась позаштатна ситуація та навіть її можливі причини.



Переглядів: 3070
Поширень: 0