Відзначення Дня Перемоги у Вінниці розпочнеться ще з 8 травня. Цього дня, як розповів заступник міського голови Андрій Рева, в Музеї Повітряних Сил на території військової частини по вулиці Червоноармійській, 105 об 11:00 відкриватимуть «Алею Слави», де встановлять погруддя п’ятьох Героїв Радянського Союзу, які народилися у Вінниці.

Як і зазвичай у Вінниці, свято 9 травня відбуватиметься у різних частинах середмістя, а також у мікрорайонах. Зокрема, на Європейській площі пройде урочисте покладання квітів до Меморіалу Слави, а на площі Небесної Сотні відбудеться фотовиставка «Вінниця - 1945 року». На алеях Центрального парку, біля Літнього театру на вулиці Грушевського власні виставки представлять Краєзнавчий музей та Централізована бібліотечна система. Також у Центральному парку запланована широка концертна програма. А о 21 годині на майдані Незалежності розпочнеться мистецька акція «Дякуємо за Перемогу!» за участю Академічного міського камерного хору «Вінниця». Там же буде влаштовано флешмоб: зі свічок будуть викладені слова «Дякуємо за Перемогу».

На День Перемоги вінничанам готують парад праправнуків Перемоги та приємні сюрпризи

Традиційним на 9 травня буде парад ретро-автомобілів часів Другої світової. За словами Андрія Реви, цього разу вінничан на параді здивують, однак чим саме – стане сюрпризом. Зараз техніку готують до параду і на 9 травня обіцяють показати у повній готовності.

Слідом за автомобілями пройде парад ветеранів Великої Вітчизняної війни, а також парад праправнуків Перемоги. Це будуть діти, найуспішніші учні вінницьких шкіл, медалісти та переможці олімпіад, спортсмени.

- Цей парад має символізувати єдність поколінь, - пояснює Андрій Рева. – Зараз діти уже позбавлені можливості безпосередньо поспілкуватися з учасниками Великої вітчизняної, адже тих людей тепер дуже мало. Утім, молоде покоління повинне знати ті події, слова Ольги Берггольц «Никто не забыт, ничто не забыто» мають стати лейтмотивом святкування Дня Перемоги у Вінниці.

Щодо безпеки на масових заходах 9 травня у мерії спокійні, але до можливих неприємностей готуються.

- Якщо хтось замислив якісь провокації, то нехай забуде про це. Ми готові вжити всіх заходів, щоб не допустити порушень правопорядку, громадській спокій на свята буде охороняти увесь гарнізон вінницької міліції, а також громадські формування, - заспокоює Андрій Рева, який закликав і самих городян бути свідомими і провести свято виключно з позитивним настроєм.

На День Перемоги вінничанам готують парад праправнуків Перемоги та приємні сюрпризи

Лоскітливим питанням цьогорічного святкування 9 травня стали оранжево-чорні Георгіївські стрічки, які порівняно недавно почали використовувати як символ Великої Перемоги. На цей раз губернатор Вінниччини Анатолій Олійник застеріг не використовувати ці стрічки, що цієї весни, на жаль, стали символом безладу та розбоїв на Сході України. Міська влада ініціативу голови ОДА підтримує.

- Скільки себе пам’ятаю, символом Перемоги був червоний прапор, а Георгіївські стрічки почали пропагувати тільки останніми роками. Звісно, тепер вони ще й асоціюються з іншими, зовсім неприємними подіями. Ми всі бачимо, як поводять себе люди з цими стрічками, як дискредитують символ. Хоча закон не забороняє використовувати такі стрічки, кожен сам для себе вправі вирішувати, головне, щоб своїми діями чи виглядом не спровокувати конфлікт, - звертається заступник міського голови.

Безумовно, не залишать вінничан і без традиційного Салюту Перемоги. Залпи пролунають о 22:00 з півострова Бригантина. Домовленості щодо салюту уже є, каже Андрій Рева, і, якщо не відбудеться форс-мажорних обставин, він обов’язково відбудеться.



Переглядів: 9493
Поширень: 0