На сьогоднішній день лише у трьох загальноосвітніх навчальних закладах міста є російськомовні класи - середніх загальноосвітніх школах І-ІІІ ступенів № № 4, 25 та НВК: СЗШ І-ІІІ ступенів-гімназії №6. У цих закладах у 2007\\2008 навчальному році було 36 класів, які охоплювали 901 учня; 2008\\2009 навчальному році - 31 клас, який налічує 744 учні. Тобто загалом по місту російською мовою навчається і вивчають українську мову як предмет 2,2 % учнів. Усі дошкільні навчальні заклади міста на сьогодні 100 % україномовні.

Аналіз стану вивчення української мови у загальноосвітніх навчальних закладах, організаційного і науково-методичного забезпечення цього процесу в умовах переходу на 12-річний термін навчання дає підстави констатувати певні позитивні зміни:
  • усвідомлення учнями та їх батьками життєвої необхідності оволодіння державною мовою, що створює мотиваційну базу для її вивчення;
  • впровадження обов\'язкового вивчення української мови у всіх загальноосвітніх навчальних закладах незалежно від мови навчання;
  • створення науково-методичного забезпечення курсу української мови в умовах переходу на 12-річний термін навчання - нових навчальних планів, програм, підручників, посібників, попередні результати апробації яких засвідчили перспективність реформ, здійснюваних у галузі мовно-літературної освіти;
  • реалізація комплексу заходів, пов\'язаних із підготовкою педагогічних кадрів до викладання української мови в умовах переходу на 12-річний термін навчання та профільність освіти.
Питання кадрового забезпечення та підвищення фахової майстерності вчителів є пріоритетними в управлінні освіти. На сьогодні навчання української мови у загальноосвітніх навчальних закладах здійснюють 284 вчителя української мови та літератури, з яких: 139 - мають вищу категорію, 88 - І категорію, 38 - ІІ категорію, 19 - спеціалістів. «Оцінкою роботи викладачів є рівень навченості учнів практично користуватися рідною мовою у найрізноманітніших життєвих ситуаціях, - зазначає Володимир Буняк, - і робота вінницьких філологів заслуговує на увагу, адже протягом останніх трьох років учні шкіл міста займають призові місця на різноманітних Всеукраїнських олімпіадах та конкурсах». Протягом вже 9 років учні шкіл міста беруть активну участь у Конкурсі знавців української мови ім. П. Яцика. У загальноосвітніх навчальних закладах міста функціонують різноманітні гуртки, літературні кафе та вітальні філологічного та літературознавчого спрямування, які забезпечують розвиток творчих здібностей та нахилів учнів у позаурочний час.

Вінницький міський голова Володимир Гройсман переконаний, що якість знання рідної мови у школярів має бути на вищому рівні і володіти нею необхідно досконало, але у час стрімкого розвитку суспільства - необхідно посилити вивчення у вінницьких школах іноземних мов. «Актуальність вивчення мов щороку стає все більшою, і наскільки ми посилимо викладання мов у школах, - настільки успішнішими будуть наші діти», - каже мер. Володимир Гройсман дав доручення міському управлінню освіти спільно з директорами та вчителями шкіл опрацювати можливість такого нововведення у навчальних закладах міста та ресурси, які необхідні для впровадження системи, тобто скільки коштів необхідно буде виділити з бюджету.


Переглядів: 3129
Поширень: 0