Щороку обсяги капітальних ремонтів житлового фонду зростають. Це в першу чергу викликано підвищенням активності мешканців, які для пришвидшення ремонту своїх будинків беруть дольову участь у фінансуванні робіт. В 2009 році, коли лише запроваджувалась практика співфінансування капітальних ремонтів, вінничани зібрали 27 тис. грн. В минулому - ця сума вже склала 1,2 мільйони.

Цього року мешканці найактивніше співфінансують капітальний ремонт інженерних мереж своїх багатоповерхівок

Участь людей у співфінансуванні капітальних робіт, яка стала результатом усвідомлення того, що вони є співвласниками свого будинку, стає визначальним чинником при формуванні планів на рік та формуванні відповідних статей видатків у міському бюджеті. І чим більше вінничан заявляє про готовність до співфінансування капремонтів, тим більше коштів на ці потреби передбачається у міській казні. У 2014 році на капітальний ремонт житлового фонду заплановано 15,2 мільйонів гривень (2013 рік – 10,5 млн. грн.).

Цього року мешканці найактивніше співфінансують капітальний ремонт інженерних мереж своїх багатоповерхівок

Щороку у місті більшає будинків, де до належного технічного стану приводяться усі інженерні мережі. З початку цього року їх замінено вже у 15 багатоповерхівках. Такий обсяг вже перевищив початкові плани (було заплановано 12 будинків). Це пов’язано зі тим, що впродовж першого півріччя побільшало мешканців, які самі ініціювали такі роботи, зібравши певну суму коштів. Їм влада пішла назустріч і допомогла у капремонті мереж. Окрім цього, ще в 9 будинках замінено електрощитові.

Один із найбільш затребуваних видів капітальних робіт у висотках залишається ремонт дахів. Відповідно до будівельник нормативів, термін ефективної експлуатації покрівель становить 10-15 років. Через те, що багато вінницьких багатоповерхівок збудовані у 80-х роках минулого століття, дахи значної кількості будинків вже потребують капітального ремонту. Тому щороку у цьому напрямку проводиться значний обсяг робіт. У 2014 в місті вже відремонтовано м’які покрівлі у трьох висотках, а шиферні дахи відновлено на 11 будинках. Загалом на цей рік заплановано капітально відновити дахи в 41 будинку.

Цього року мешканці найактивніше співфінансують капітальний ремонт інженерних мереж своїх багатоповерхівок

У житлових будинках, які зводились з допомогою панелей, слабкими місцями залишаються міжпанельні стики, які з часом руйнуються і починають пропускати вологу та холод. В цьому році мешканці 6 будинків вже позбулись цієї проблеми, а до кінця року планується відремонтувати ще стільки ж.

Цього року мешканці найактивніше співфінансують капітальний ремонт інженерних мереж своїх багатоповерхівок

Робота із мешканцями багатоповерхівок, де є проблеми із технічним станом тих чи інших елементів, проводиться постійно. «Якщо мешканці хочуть взяти участь у співфінансуванні капітального ремонту, наприклад, покрівлі, старший по будинку (на підставі колективного звернення) має звернутися до департаменту житлового господарства або ЖЕКу для визначення обсягів робіт та їх кошторисної вартості, - розповідає в.о. директора департаменту житлового господарства Олег Лаврік. – Потім фахівці обстежують існуючої об’єкти, проводять підрахунок та визначають, скільки потрібно коштів зібрати мешканцям на реалізацію усіх необхідних заходів. Далі мешканцям повідомляють вартість проведення ремонту покрівлі та суму, яку жителі будинку мають зібрати та сплатити авансовим платежем. Рішення стосовно участі у співфінансуванні робіт по ремонту приймається лише більшістю голосів. Після цього укладається тристоронній договір між підрядною організацією, яка має відповідну ліцензію (підрядник), департаментом житлового господарства (замовник робі) та мешканцями будинку (в особі старшого по будинку)».



Переглядів: 4484
Поширень: 0