Інтригу - де ж нове керівництво облРади знайде потрібні кошти, а це сума просто непідйомна, і хто інвестор - зняло саме керівництво облРади.

"9 липня в обласній Раді відбулась нарада керівництва області з уповноваженими представниками компанії "Mentor Group Holdings LTD O.S.A" щодо реалізації інвестиційного і екологічного проекту "Eсoverde" зі збору, сортування і переробки твердих побутових відходів у Вінницькій області та перспективи будівництва сучасних сміттєпереробних заводів", - читаємо зокрема в повідомленні, розміщеному на сайті Вінницької обласної Ради.

Далі подробиці запланованого. Заводів має бути одразу не вісім, а поки що один, на півночі області. Ексклюзивний представник інтересів іноземного інвестора - Вінницька торгово-промислова палата. Сума інвестицій, які можна залучити на цей проект - понад 235 млн. євро. Плюс можливість створити понад дві тисячі робочих місць. Відкриття заводу не потребує державних гарантій і грошей, усі кошти для будівництва заводу, вивозу, сортування і переробки сміття забезпечує інвестор, в тому числі і для придбання обладнання, техніки, контейнерів тощо. Щоправда, для старту будівництва потрібна згода територіальних громад. А як у нас люди реагують на сусідство зі звалищами і можливими сміттєпереробними заводами, відомо - протестами.

"Керівники Калинівського, Козятинського і Хмільницького районів перші зголосилися підтримати такий проект", - значиться у повідомленні облРади.

Оптимістично, звісно. Але чомусь таке враження, що народ у районах просто про це ще не чув.

"Сміттєва історія" від голови облради уже отримала неприємний запашок

Взагалі, ще перша заява голови облРади Сергія Свитка про будівництво в області одразу кількох сміттєпереробних заводів прозвучала якось відособлено. У загальному тоні занепокоєння екологічною ситуацією в області чомусь зовсім не згадувалась Стадниця. Але саме сюди вивозиться сміття з обласного центру, і саме у Стадниці уже кілька років намагається навести порядок вінницька міська влада, взявши на себе і певні соціальні зобов\'язання - як от свердловини для води і освітлення вулиць для мешканців Стадниці. На полігоні зусиллями міста уже встановлена і сміттєсортувальна лінія. Паралельно шукають варіанти та інвестиції для будівництва сучасного сміттєпереробного заводу неподалік Вінниці, щоб можна було нарешті закрити Стадницький полігон. Але ж це територія Вінницького району і було б доволі логічно, якби плече у вирішенні цього болючого питання підставила область. Однак… Пам\'ятається, як у 2008-му, коли селяни кількох сусідніх сіл перекрили дорогу на стадницьке сміттєзвалище, розрулювати ситуацію довелось, в тому числі і губернатору, і голові облРади.

Про можливість будівництва в Україні сміттєпереробних заводів "під ключ" саме за проектом Eсoverde говорили ще кілька років тому. Представники компанії тоді побували у кількох областях України. Особливістю цього проекту є те, що гарантії місцевої влади справді не потрібно і 100-відсоткове фінансування отримують приватні компанії. Не державні, не комунальні, а саме приватні. З проблемою, яке ж приватне підприємство визначити для реалізації екологічного проекту, у 2012-му році стикнулися у Калуській РДА. "Умова така: структура, яку інвестори планують залучити до участі у програмі, повинна бути приватною. І гроші, які вкладаються - не бюджетні", - коментував тоді заступник голови Калуської райдержадміністрації. Підприємство знайшлося, його керівник - на той час був депутатом районної ради. Щоправда, у Калуші завод так і не збудували.

Отже, у разі реалізації проекту Eсoverde Вінницька обласна Рада обов\'язково стикнеться з тим, яке приватне підприємство заявити на участь у масштабному екологічному проекті. Але як воно визначатиметься і за якими критеріями? Поки на Вінниччині на приватному сміттєвому ринку заявило про себе чи не єдине підприємство - зі збору вторинної сировини "Подільська січ", власником якого є Володимир Воловодюк. Він, до речі, у гарних стосунках з теперішнім головою облРади Сергієм Свитком, і ще кілька місяців тому вони пліч-о-пліч стояли на вінницькому Майдані. Однак Володимиру Воловодюку уже "перепало на горіхи". У листівках, які у понеділок розповсюджені у Вінниці, йому закидають бажання монополізувати ринок збору сміття, металобрухту і макулатури, і, мовляв, з тим голова облРади і втягується у цю "сміттєву аферу".

Тож інтрига щодо інвестора масштабного екологічного проекту керівництва облРади хоч і знялась, але запитань менше не стало. А тим часом в обласній Раді домовились, що потрібно якнайшвидше підписати протокол про наміри з представником інвестора, а ще виявили бажання ознайомитись із роботою заводу корпорації у м.Каліш Великопольського воєводства Республіки Польща.



Переглядів: 3680
Поширень: 0