Корисні копалини Вінницької області

Крім гранітів та каоліну, геологи розвідали родовища золота, алмазів, гранату, газу, флюориту, фосфориту, вапняку та черепашнику. Деякі корисні копалини місцеві використовують у господарстві. Проте більшість родовищ вважають надто збідненими, аби їх промисловий видобуток окупався.

За часів Радянського Союзу геологи знайшли у водах Дністра поблизу Могилева-Подільська мікроскопічні часточки золота.


— Було схоже, ніби це золото принесено з верхів’я річки, — розповідає геолог із Вінниці 51-річний Іван Українець. — Але родовища так і не знайшли, надто малі часточки були вловлені. Проте на геологічних картах це місце позначено, як можливе родовище золота.

Часточки золотої руди геологи виявляли також на кордоні з Кіровоградською областю.

— Але то були поодинокі випадки і руда була надто збіднена, — каже завідувач кафедри хімії та екологічної безпеки Вінницького національного технічного університету 51-річний Василь Петрук. — Такої руди треба тонни перевернути, щоб отримати хоч грам золота. Чув, ніби якась фірма брала дозвіл на пошук золота в Кіровоградській області, із того боку, що прилягає до Вінниччини.

У селі Лугове Іллінецького району в кратері метеориту люди знаходять камінці з вкрапленнями алмазів.

— Щоб назбирати жменю цих алмазів, доведеться перевернути чимало камінців, — пояснює Іван Українець. — Для ювелірів вони не годяться — мають менше міліметра в діаметрі, тому ще не придумали, де їх можна застосовувати. Також алмазні піщинки знаходили люди в пісках Тиврівського району. Очевидно, камінці були занесені Південним Бугом десь із заходу.

В Іванівському гранітному кар’єрі Калинівського району люди почали помічати темно-червоні вкраплення у камені — гранат. Це напівкоштовний камінь.

— Спочатку були спроби розвідати родовище гранатів, — говорить Українець. — Але виявилося, що гранат надто мілкий, його неможливо огранити. Тому камінці почали використовувати як абразивний камінь. Подібні ще знаходять у Демидівському кар’єрі Жмеринського району.

Порівнюючи з іншими родовищами, на Вінниччині найбільше гранітних кар’єрів. Цим каменем облицьовано частину мавзолею в Москві.

— По області їх понад 60, — говорить Василь Григорович. — У нас є надзвичайно гарні граніти з особливим малюнком. Можна навіть знайти камені з колосочками, розводами. Такий граніт видобувають у Четвертинівці Тростянецького району, Жежелеві Козятинського району, Гнівані Тиврівського району та селищі Стрижавка Вінницького району.

На півдні області, в Могилеві-Подільському районі є поклади фосфоритів. Ці мінерали використовують для виготовлення добрив.


— Вінницькі фосфорити дуже збіднені, та вони годяться для переробки, — пише формулу Петрук. — Поклади не розробляються промислово. Місцеві самі їх розкопують і використовують як природне добриво.

Черепашник на Вінниччині вже не видобувають. Проте шахти залишилися. У селі Джурин Шаргородського району у старих копальнях зробили могильник отрутохімікатів.


— Неподалік Джурина ще при Союзі були вирізані такі величезні печери, що навіть я не ризикнув ними гуляти, — каже Українець. — Їхня площа понад 100 га. Такі ж підземні пустоти є поблизу села Гарячківка Крижопільського району та в Піщанському районі.

Багато покладів корисних копалин на Вінниччині розвідані, але не розробляються.

— Вінницькі геологи виявили в селі Бахтин Мурованокуриловецького району найбільше в Україні родовище флюориту, — продовжує Іван Українець. — Без нього неможливо виплавити сталь. Воно не розробляється. Флюорит для української металургії завозять із Росії.


Переглядів: 21547
Поширень: 0