Ми, лікарі відділення гемодіалізу Вінницького обласного Центру нефрології та діалізу, вкрай обурені скандальним репортажем, який вийшов в ефір на каналі ІСТV 27 травня у програмі Костянтина Стогнія «Надзвичайні новини». В сюжеті, в доволі жорсткій формі (лікарів нашого відділення порівнюють з катами), прозвучали абсолютно безпідставні звинувачення в порушенні правил професійної етики (відмова від надання медичної допомоги), здирництві та корупції. Журналісти, без необхідного на те дозволу, увірвавшись у лікувальний заклад, грубо порушуючи морально-етичні та правові норми, намагались провести несанкціоновану зйомку, незважаючи на обурення пацієнтів, яким в цей час проводились чергові сеанси гемодіалізу. Одному з пацієнтів, який висловив небажання бути «зіркою» телеекранів, оператор завдав тілесних ушкоджень (про що є висновок судово-медичної експертизи). В зв’язку з тим, що відділення гемодіалізу, є відділенням закритого типу, тобто за санітарно-епідеміологічними нормами діалізні зали прирівнюються до операційних, медичний персонал був вимушений вивести знімальну групу за двері. Крім того, кореспондентка, назвавшись родичкою хворого, що прийшла з’ясувати обставини конфлікту між цим хворим та медичним персоналом відділення, прихованою камерою знімала розмову пацієнта з лікарями, а потім вирвавши з контексту окремі фрази, змонтувала сенсаційний сюжет про «вбивць у білих халатах».

Ми приголомшені своєю безпорадністю та незахищеністю. Виявляється, в нашій державі можна безпідставно облити брудом та втоптати у багнюку людей, єдина провина яких у тому, що вони, незважаючи на мізерну заробітну платню та шкідливі умови праці, сумлінно виконують свою роботу, завдяки якій більше сотні пацієнтів з невиліковною хворобою продовжують жити.

Саме одним із цих пацієнтів є Володимир Непша, герой «сенсаційного сюжету», який лікується і відділенні гемодіалізу з 07.12.2004 року. За цей час йому було проведено 854 сеанси гемодіалізу і жодного разу не було відмовлено в наданні необхідного лікування. Слід зазначити, що хворі цього відділення, в тому числі і В. Непша, отримують лікування безкоштовно. Всі необхідні витрати по проведенню процедури гемодіалізу фінансуються державою. Переважна більшість пацієнтів нашого відділення, дотримуючись призначеної схеми лікування та рекомендацій лікарів добре себе почувають, ведуть активний спосіб життя, працюють, виховують дітей. Вони адекватно оцінюють рівень допомоги, яка їм надається.

Володимир Непша на протязі тривалого часу відкрито знущається над всім персоналом відділення. Уявіть ситуацію, коли хворий лежить на операційному столі і керує хірургом, як тому проводити операцію. Дещо подібне і відбувається з боку Володимира до дій співробітників лікувального закладу. Поради та прохання не втручатися в лікувальний процес і не завдавати тим самим шкоди своєму здоров’ю – є марними. Більш того, хворий на кожному кроці принижує людську гідність лікарів і медсестер, які щоденно подовжують йому життя. В хід ідуть і нецензурна лексика, і відверті погрози. А наостанок, ще й ганьба на всю країну.

Як повернути чесне ім’я, яке ми не заплямували жодними своїми діями?! Хто захистить нашу гідність та відстоїть наші права?!

Розслідування цієї історії читайте в газеті "Місто"


Переглядів: 4411
Поширень: 0