Вона залишила 6-річну дочку і поїхала на Схід. Вінничанка Марія Вітер понад п\'ять місяців пробула на передовій. За цей час 23-річна дівчина навчилася влучно стріляти. Брала участь в боях за Слов\'янськ і Маріуполь. Ледве не загинула під Карлівкою.

Тендітна дівчина з креативною зачіскою і ідеальним манікюром – у ній важко розпізнати безстрашного стрілка. П\'ять місяців тому Марія Вітер – перукар-візажист за фахом – вирішила взяти в руки зброю. Мама і шестирічна дочка дізналися про все заднім числом.

Сказала вже тоді, і то я говорила тільки маминій сестрі, що я їду. І ось мама дізнається, що у мене присяга. Приїхала. Розплакалася. – Розповідає стрілок батальйону "Донбас" Марія Вітер.

За місяць вона навчилася стріляти з автомата і снайперської гвинтівки, і поїхала на Схід. В рядах батальйону "Донбас" дівчина пройшла запеклі бої. Слов\'янськ, Краматорськ, Маріуполь. Але найстрашніше, згадує Марія, було під Карлівкою.

"Там були чеченці, але так вийшло, що коли ми підійшли до них у тил, нас почали обстрілювати, і була команда повернутися назад. На наступний день нам кажуть: під вами було цих 500 чеченів. Вони чекали поки трохи далі просунетеся, щоб вони вас накрити", – розповідає Марія.

Про влучність дівчини-стрілка бойовики знали і навіть оголосили нагороду за її голову. Але Марія каже, що зобов\'язана була повернутися живою – до дочки.

"Моя мама була на війні і воювала. Я їй писала, малювала", - розповіла донька Марії Вітер Софія.

З передової до Вінниці Марія повернулася лише кілька днів тому. Їй разом з дочкою в кімнаті гуртожитку дала притулок подруга.

"Вона у сні ще воює, ще ловить когось, у сні ще ховається. Я її прошу, за руку візьму: Маш, все нормально, вдома з тобою нічого не станеться", – розповідає подруга Марії Людмила Поліщук.

Зараз Марія збирається в санаторій – під Карлівкою снайпер отримав важку травму хребта. Підлікуватись – і знову на передову.

Нагадаємо, збройний конфлікт на сході України почався в середині квітня і триває вже шостий місяць. За цей час в Донбасі, за офіційними даними, загинуло більше трьох тисяч чоловік.

Детальніше - у сюжеті каналу "Україна":


Переглядів: 4290
Поширень: 0