Для економії електроенергії на освітленні під’їздів вінницькі житлово-експлуатаційні підприємства встановлюють світильники з вмонтованими акустичними вимикачами. За два останні роки у багатоповерхівках було облаштовано більше 6,5 тисяч таких датчиків. Таке просте обладнання допомагає заощадити на освітленні одного під’їзду дев’ятиповерхівки до 5 кВТ на добу та зменшити навантаження на електрощитові будинку.

У вінницьких висотках акустичні вимикачі досить активно почали встановлювати минулого року. Їх роль полягає у тому, щоб вмикати та вимикати світло у під’їзді, коли в приміщенні з’являється звук. Здебільшого ці датчики реагують на кроки мешканців, відкривання та закривання дверей.

За словами начальника відділу поточного утримання будинків та прибудинкових територій Сергія Гречанюка, за два роки у вінницьких висотках вже встановлено 6573 таких акустичних вимикачів, це становить 15 % від загальної кількості під’їздів. А до кінця поточного року планується встановити ще майже 1,7 тисяч датчиків.

«Ми реалізовуємо заходи з енергозбереження за рахунок фонду, до якого власники квартир вносять кошти, коли від’єднуються від централізованого опалення, в тому числі і проводимо капітальний ремонт електрощитових із встановленням світильників, до яких одразу вмонтовуємо такий акустичний датчик, - розповідає Сергій Гречанюк. – Окрім того, ЖЕКи встановлюють їх в під’їздах, де цього бажають мешканці. До вже існуючих світильників під’єднують маленький датчик, який і регулює включення та виключення світла. Вартість такого датчика включається в квартплату за поточний місяць, але, за рахунок економії, ці заходи досить швидко окупаються. Останнім часом ми використовуємо датчики із фотореле, яке блокує подачу електрики до світильників у денний час, що дозволяє заощадити ще більше електроенергії».

Щоб встановити такі акустичні вимикачі у своєму під’їзді, необхідно звернутися до житлово-експлуатаційного підприємства, яке обслуговує цей будинок. Вартість одного світильника з вмонтованим вимикачем становить 150 грн., встановлюються вони на кожному поверсі під’їзду. ​



Переглядів: 6759
Поширень: 0