Вони обіцяли звести у Вінниці міст через Південний Буг вартістю 450 млн грн, індустріальний парк за 26,6 млн грн, сучасну клініку протонової терапії за 56 млн грн і житловий масив. Вартість проектів сягала понад 2 млрд грн.

— Насправді ці компанії намагалися отримати мільярдні прибутки на відмиванні грошей, — каже прес-секретар управління Ірина Єрмолова, 42 роки. — Одна з них — будівельна. Ще позаторік вона уклала в області угоду на 100 мільйонів євро. Мала виготовляти будматеріали, зводити житло. Далі обіцянок справа не зрушила.

СБУ з’ясувало, що компанія уклала на території України 23 контракти з різними фірмами про спільну інвестиційну діяльність. Обіцяла внести в розвиток економіки країни близько 1 млрд грн.

— Виконати ті проекти було неможливо, — продовжує Єрмолова. — У 2006 році іноземці підписали угоду із фірмою із Севастополя про будівництво морського порту в місті Інкерман. Однак вільної земельної ділянки під порт у місті просто не було.

Фіктивним виявився також проект спільно з приватним підприємством міста Хмельницького побудувати в Чорнобильській зоні завод з отримання технічного етанолу з біомаси.

— А торік 23-річна директор іншої іноземної бізнес-компанії звернулася до Вінницької міськради з пропозицією створити спільний інвестиційний проект більш аніж на мільярд гривень, — продовжує Ірина Єрмолова. — Пропонувала побудувати новий міст, парк і медичну клініку. Посилалася нібито на меморандум про партнерство, яке ця компанія підписала з Кабінетом Міністрів України. З’ясувалося, що Кабмін того документа не підписував. Насторожив надто молодий вік директриси компанії.

СБУ у Вінницькій області виявила, що обидві іноземні компанії зареєстровані в офшорній зоні — на Британських Віргінських Островах. Їхні статутні фонди нараховували близько $50 тиc. Керували компаніями іноземці.

— Інвестиційні угоди хотіли використати, аби отримати кошти в іноземних банків, а потім їх привласнити. Далі фірма зникає, а банки починають стягувати збитки і штрафні санкції з України, — пояснює Ірина Єрмолова.


Переглядів: 3146
Поширень: 0