У Вінниці проживає 1298 людей на візках (з них 723 діти та молодь), які потребують фізичної, психологічної та соціальної реабілітації. Для зміцнення та підтримки фізичного здоров\'я людині на візку потрібно регулярно відвідувати басейн та займатись на спеціалізованих технічних засобах реабілітації інвалідів. Сучасні спортивні заклади не пристосовані до відвідування їх людьми з обмеженими фізичними можливостями – багато сходів, немає необхідного реабілітаційного обладнання. Басейни розміщено на других поверхах, що унеможливлює доступ людині на візку, тому існує гостра потреба у придбанні спеціального підйомника. А щоб з візка опуститись у воду, також потрібен підйомник, тому що інакше візочник при самостійному опусканні у воду може травмуватися, що призведе до поглиблення каліцтва. Підйомник для басейну плавно та комфортно опускатиме людину з інвалідністю у воду.

Саме тому міським центром соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» спільно із Вінницьким міським центром соціальних служб для сім\'ї, дітей та молоді розроблено проект «Створення умов для реабілітації дітей та молоді на візках», який подано на Всеукраїнський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Метою даного проекту є створення умов та забезпечення доступності до реабілітації вінницьких дітей та молоді з обмеженими фізичними можливостями за допомогою придбання технічних засобів реабілітації для інвалідів та комплектуючих виробів до них для відновлення функцій організму та розширення реабілітаційних послуг.

Як повідомила директор комунального закладу «Міський центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» Раїса Панасюк, реалізація проекту «Створення умов для реабілітації дітей та молоді на візках» дозволить надати можливість для людей з проблемами хребта та опорно-рухового апарату, м’язової дистрофії та розсіяного склерозу - отримати послуги активної та пасивної реабілітації, чим підкріпить надію на відновлення функцій організму та покращення фізичного стану. «Для дітей – це можливість підвестися на ноги - каже Раїса Панасюк. - Підйомники по сходах та для басейну подарують можливість займатись реабілітаційними вправами у воді, що дає високі показники у покращенні здоров\'я».

За словами директора міського центру соціальних служб для сім\'ї, дітей та молоді Світлани Сулімової, проект покликаний допомогти молодим інвалідам краще адаптуватись у суспільстві, а крім того – до зміни суспільної думки до людей з інвалідністю як до рівноправних громадян, які повинні мати всі умови для реабілітації, власної самореалізації та працевлаштування. «Втілення проекту «Створення умов для реабілітації дітей та молоді на візках» дасть можливість працівникам центру надавати якісніші послуги щодо реабілітації, розширить та модернізує систему обслуговування за місцем проживання інвалідів» - повідомила Світлана Сулімова.

Для реалізації проекту необхідно 1 213 335,00 грн. (100% вартість) – на закупівлю технічних засобів реабілітації інвалідів та комплектуючих виробів для них. У разі перемоги проекту у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування - в міському бюджеті 2010 року на фінансування даної програми буде передбачено 248 600,00 грн. (20% від вартості), Вінницькою громадською організацією молоді з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія» фінансування становитиме 5 850,00 грн. (1% від вартості проекту). Основне ж фінансування, - 958 885,00 грн. (або 79%), – Раїса Панасюк та її колеги з Центру «Гармонія» сподіваються отримати саме через фонд Конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.

На кожному із п’яти тренажерів, які зможуть придбати у разі перемоги проекту, за день проходитимуть реабілітацію по п’ять людей, тобто кількість реабілітаційних послуг за день становитиме 25, за місяць в середньому – 550 послуг, а за рік – 6 600. Два дні на тиждень спеціалісти Центру «Гармонія» могли б проводити реабілітаційну програму у басейні для дітей та молоді, які пересуваються на візках, допомагати їм виконувати вправи у воді. У разі позитивного для Вінниці рішення фонду Конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування та виділення коштів, одночасно у басейні зможуть займатися три групи по 10 осіб. Таким чином за місяць буде надано 240 послуг з реабілітації у басейні, що за рік становитиме 2 880 послуг. Крім того підйомник буде встановлено в басейні, куди при бажанні та можливості люди на візках самостійно зможуть приходити й плавати у басейні. Це розширить сервіс та вид послуги, яка буде абсолютно доступною. Отже, завдяки проекту «Створення умов для реабілітації дітей та молоді на візках» в рік надаватиметься в цілому 9 400 реабілітаційних послуг.

Керівник комунального закладу «Міський центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» Раїса Панасюк щиро сподівається на підтримку та затвердження даного проекту: «У Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування ми приймаємо участь уже не вперше. В 2006 році через цей фонд ми отримали кошти на придбання мікроавтобуса для служби перевезень людей з обмеженими фізичними можливостями вартістю 132 тисячі гривень. Щиро віримо, що і цьогоріч перемога буде на нашому боці, і ми зможемо допомогти вінничанам, які пересуваються на візках».

Додаткова інформація за тел.46-93-59, 46-04-96.


Переглядів: 2864
Поширень: 0