Начальник управління з питань державних соціальних гарантій департаменту соціальної політики ОДА Наталія Остапенко поінформувала журналістів про реалізацію на Вінниччині державних соціальних гарантій людям з інвалідністю. 

Сьогодні у Вінницькій області проживає близько 106 тисяч громадян, які мають інвалідність. Серед них 5 тис.300 осіб – це інваліди ВВв та бойових дій, 3 тис.200 осіб мають інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою. Крім того, 5 тис.800 дітей-інвалідів та 14 тисяч осіб, що мають інвалідність з дитинства. Найбільша кількість – 74 тисячі – це інваліди загального захворювання.

На Вінниччині цілодобове соціальне обслуговування людей з інвалідністю здійснюють десять будинків-інтернатів. Серед них два будинки-інтернати геріатричного профілю (Вінницький і Тиврівський), де проживають люди-інваліди похилого віку; два дитячих будинки-інтернати (Ладижинський і Стрижавський); донедавна було п’ять, а нині шість будинків-інтернатів психоневрологічного профілю.

Крім того, в області соціальне обслуговування таким людям забезпечують 33 територіальні центри соціального обслуговування. Вони створені в кожному районі і місті обласного значення, де на сьогодні обслуговують більше 35 тисяч громадян, які проживають удома. Соціальними працівниками терцентрів таким громадянам надається більше двадцяти різних соціальних послуг: це обслуговування дома, закупка продуктів харчування, оформлення різноманітних документів. Окрім того, при терцентрах соціального обслуговування в 24 районах області з 2000 року створено відділення для постійного проживання, своєрідні міні-інтернати. В таких установах на повному державному утриманні проживають ще 715 громадян, яким цілодобово надається допомога.

З метою матеріальної підтримки громадян, які зайняті доглядом за особами, нездатними за станом здоров’я до самообслуговування, чинним законодавством передбачено декілька видів соціальних допомог, призначення яких знаходиться в компетенції органів праці та соціального захисту населення. Це, зокрема, компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги, щомісячна грошова допомога особі, яка проживає разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним, а також щомісячна компенсаційна виплата непрацюючій особі, яка здійснює догляд за інвалідом І групи або за особою, яка досягла 80-річного віку. Окрім того, здійснюється виплата соціальних допомог інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам.

«На сьогодні в області відсутня заборгованість із виплат соціальних допомог людям з інвалідністю та особам, що їх доглядають», – наголосила Наталя Остапенко.



Переглядів: 2723
Поширень: 0