Зараз на міських водоймах товщина криги є дуже тонкою, але, не зважаючи на це, деякі вінничани виходять на нього, наражаючи себе на смертельну небезпеку. Рятувальники попереджають, що за таких погодних умов заборонено виходити на лід. Щоб запобігти загибелі чи травмуванню людей, вони щодня патрулюють поблизу річки та ставків і паралельно у профілактичних цілях проводять з рибалками інструктаж щодо правил поводження на кризі.

З цього тижня у Вінниці, як і по всій Україні, розпочалося незначне потепління і на найближчий тиждень синоптики не прогнозують похолодання. Температура повітря в день становитиме близько двох градусів тепла, вночі – -4 – -2 0С. Такі погодні умови сприяють потоншанню льоду на водоймах міста. Проте, рибалки, нехтуючи своєю безпекою та життям, продовжують виходити на тонку кригу.

Працівники рятувальної служби КП «Комбінат комунальних підприємств» попереджають, що за таких погодних умов не можна виходити на лід. «На сьогоднішній день товщина льоду на річці Південний Буг та ставках мала, тому пересуватися по ньому заборонено, – зазначає начальник водолазно-рятувальної служби КП «Комбінат комунальних підприємств» Петро Аксієнко. – Батькам потрібно звернути особливу увагу дітей на небезпеку виходу на кригу. Взагалі, ми проводимо серйозну профілактичну роботу по поведінці людей на льоду. Кожного дня рятувальники здійснюють рейди по річці Південний Буг та роз’яснювальні бесіди з рибалками. Наша служба оснащена всіма необхідними засобами для порятунку людей на воді. Загалом у службі працює 6 водолазів, які постійно проходять практичні заняття».

Дорослим варто ж пам’ятати, що при пересуванні по кризі треба бути дуже обережним, уважно стежити за її поверхнею, обходити небезпечні і підозрілі місця (швидка течія, вмерзлі в лід кущі, трава та ін.). Ніколи не можна перевіряти товщину льоду ударами ніг. У нічний час на кригу взагалі бажано не виходити. Під час групового переходу по льоду необхідно рухатись на відстані 5-6 метрів один від одного і уважно стежити за тим, хто йде попереду.

У випадку, якщо ви все ж провалилися під лід, важливо не піддатись паніці, необхідно утримуватися на плаву, уникаючи занурення з головою. Обов’язково кличте на допомогу. Намагайтеся вибратися на лід, широко розкинувши руки, наповзаючи на його край грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги. Вибравшись на лід, перекотіться і відповзайте в той бік, звідки ви прийшли, де міцність льоду вам вже відома.



Переглядів: 3229
Поширень: 0