Майже рік фактичного стану війни в Україні не додав вінничанам ясності у питанні: куди ховатися у випадку артилерійського обстрілу чи іншої небезпеки. Чи не єдине, що відомо людям достеменно, – де знаходяться здебільшого захаращені підвали житлових будинків. Стосовно ж захисних споруд, які ми звикли називати «бомбосховищами», то місця їх розташування донедавна трималися в таємниці. Щоправда, після початку бойових дій на сході країни в окремих містах цю інформацію було оприлюднено, в деяких навіть створено інтерактивні карти таких об’єктів.

Зробити інформацію про захисні споруди відкритою і у Вінниці пообіцяв начальник Головного управління ДСНС в області Руслан Шевчук. Хоча, за його словами, віднедавна будь-хто може зателефонувати до консультаційного центру ГУ ДСНС і дізнатись, де знаходиться найближче сховище.

Журналісти вирішили це перевірити – зайшли до центру і запитали, куди, скажімо ховатися від обстрілів на вулиці 600-річчя. Виявилось – у сховище, що на заводі «Кристал». На Соборній – у філії «Укртелекому».

 Вінницькі "бомбосховища" нанесуть на карту в Інтернеті?

Загалом на Вінниччині обліковано 1297 захисних споруд. З них 112 мають статус сховищ та 1185 – протирадіаційних укриттів. 76 сховищ цивільного захисту знаходяться в обласному центрі. Готові до прийняття людей трохи більше 15% цих споруд, «обмежено готові» – майже 55%, не готові – 30%, – розповів Руслан Шевчук.

Ми маємо 2,5 місяці для того, щоб перевірити повністю всі захисні споруди. Вони у нас знаходяться і в комунальній власності, і в приватній. Є такі будівлі, де власники, скажімо, навіть доступу не надають. Тому на сьогоднішньому етапі йде інвентаризація усіх цих об’єктів, щоб ми володіли ситуацією. До них є цілий комплекс вимог: там має бути і вентиляція, і місця, і забезпечення водою, і багато іншого, – каже Руслан Шевчук.

http://www.myvin.com.ua/ua/news/horrible/32664.html

За його словами, за сховища в житлових будинках відповідають ЖЕКи, на одному з них найближчим часом планується провести показові навчання, облаштувати сховище та необхідний «інформаційний куточок», де мешканці можуть дізнатися усе, що необхідно у випадку небезпеки.

А поки про все це рятувальники розповідатимуть студентам, школярам та, навіть, малечі і вихователям у дитсадках – на Вінниччині стартує масштабна кампанія з інформування людей про дії у випадку надзвичайно ситуації чи загрози виникнення. Як будуть виглядати такі навчання, в Головному управлінні ДСНС в області спочатку показали журналістам.

http://www.myvin.com.ua/ua/news/horrible/32664.html

Продемонстрували, зокрема, як можуть виглядати явні і замасковані вибухонебезпечні предмети.

Потрібно негайно запам’ятати місце та час виявлення даного предмета, відійти на безпечну відстань та зателефонувати за номером 101 або 102, відвести на безпечну відстань всіх оточуючих, які можуть знаходитись в зоні ураження. Забороняється при виявлені вибухонебезпечних та підозрілих предметів зрушувати їх з місця, оскільки можуть бути встановлені детонатори натяжної дії (так звані розтяжки) заборонено наближатися до них через ймовірність встановлення датчиків руху. Тобто, необхідно запам’ятати, що надмірна цікавість може коштувати вам життя, – розповідає начальник групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС майор служби цивільного захисту Сергій Гайдаш.

- Важливо пам’ятати і про небезпеку хімічного ураження, адже на території області знаходиться 34 хімічнонебезпечних об’єкти, в тому числі 8 – у Вінниці, – говорить начальник аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС Євген Кобчук.

Вінницькі «бомбосховища» нанесуть на карту в Інтернеті?

Більше 20% населення буде підпадати у випадку аварії на хімічнонебезпечних об’єктах в зону можливого хімічного зараження. Якщо ви почули сирену, або поривисті гудки підприємств, які є на території нашої області, відразу вмикайте телевізор або радіоприймач. Після отримання сигналу «Увага всім!» ви повинні якомога скоріше загерметизувати своє приміщення будь-якими підручними засобами, повідомити сусідів, інвалідів, дітей про те, що є загроза хімічного забруднення території. Після цього повинні зібрати свої речі, документи, коштовності, харчі хоча б на дві-три доби. Питну воду загерметизувати в бутелях і бути готовими до евакуації.

До речі, усі ці інструкції почують не тільки студенти та школярі, а й пасажири громадського транспорту, про що рятувальники вже домовились з керівництвом «Вінницької транспортної компанії».



Переглядів: 4977
Поширень: 0