Через перевищення епідеміологічного порогу захворюваності на ГРВІ та грип з завтрашнього дня вводиться карантин у наступних навчальних закладах міста: школах №№ 1, 5, 10, 13, 21, 26, 33, технічному ліцеї та двох приватних закладах - «АІСТ» і «Ор Менахем». Таке рішення було прийнято сьогодні під час засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Найближчими днями комісія знову збереться на засідання, щоб проаналізувати поточні показники захворюваності та відвідування учнями шкіл.

За даними щоденного моніторингу стану захворюваності на грип та ГРВІ ситуація у місті за останні дні значно ускладнилась. Про це під час чергового засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної ситуації зауважила головний державний санітарний лікар міста Ірина Односталко. «Впродовж минулого тижня захворіло 4913 осіб, з них 63,6 % - діти. Станом на 13 лютого у частині шкіл відсоток відсутніх склав від 20 до 34 %. Враховуючи тенденцію до зростання захворюваності, багаторічні статистичні дані, характерні для міста, можна спрогнозувати подальше погіршення епідситуації. Досвід минулих років свідчить, що найефективнішим заходом попередження поширення захворюваності на грип та ГРВІ серед дітей в першу чергу є припинення навчання на період «піку» захворюваності. Якщо своєчасно не будуть введені обмежувальні заходи, то рівень захворюваності може продовжувати стрімко зростати і ситуація стане неконтрольованою», - зазначає головний санітарний лікар міста.

Погіршення ситуації із захворюваністю на вірусні захворювання підтверджує і заступник директора департаменту охорони здоров’я міської ради Надія Марусяк: «Збільшення захворюваності ми спостерігали і у вихідні. В наші заклади госпіталізовано 48 осіб, з них 40 дітей, які були доправлені в ЦМіД. Серед цих дітей в тому числі з пневмоніями. По ЦПМСД теж збільшується кількість людей, які звертаються по допомогу. Крім того, на сьогодні маємо інформацію, що у два рази збільшились виклики лікарів «на дім» з приводу підвищення температури. Лікувальні заклади міста готові для вжиття епідеміологічних заходів і лікування таких хворих. Запас медикаментів переглянуто і він є у повному обсязі».

За даними департаменту освіти міськради ріст відсутності дітей у всіх школах через захворюваність на грип та ГРВІ зростав протягом минулого тижня з 14 % в понеділок до 21 % у п’ятницю. Сьогодні станом на кінець першої зміни відсутність у школах дітей становили 16 %, однак у п’яти школах вона збереглася на рівні більше 20 %.

Подальшому поширенню захворюваності сприятимуть і погодні умови, адже з четверга синоптики знову прогнозують потепління.

За словами заступника міського голови Андрія Реви, з 35 тисяч учнів вінницьких шкіл захворіло понад 2 тисячі, ситуація, звичайно, критична, але не у всіх школах: «У десяти закладах міста із сорока на сьогодні є перевищення епідпорогу. Тобто підстав вводити карантин у всіх школах немає. Знову ж таки, не факт, що залишившись вдома, діти не будуть контактувати між собою. Тому у мене є наступна пропозиція – закрити ті школи, де ситуація на сьогодні того вимагає». За підсумками засідання карантин введено у десяти навчальних закладах: школах №№ 1, 5, 10, 13, 21, 26, 33, технічному ліцеї та приватних закладах «АІСТ» і «Ор Менахем».

Андрій Рева також зазначив, що комісією буде здійснюватися моніторинг ситуації упродовж усього «піку» захворюваності. Найближчими днями перелік шкіл, в яких введено карантин, може бути переглянуто. Поки що у названих десяти закладах він триватиме з 17 по 20 лютого включно, при необхідності його буде подовжено.



Переглядів: 8866
Поширень: 0