За три останні роки заклади культури міста стали більш енергоощадними. В бібліотеках, школах мистецтв та інших установах галузі замінювались вікна, ремонтувались дахи, утеплювались фасади, здійснювалась модернізація системи опалення, замінювались лампи на енергоефективні. В результаті у 2014 році заклади культури спожили на 30% менше газу, ніж у 2013-му. Витрати на теплопостачання знизились майже на 19%, на водопостачання – на 4%. У поточному році заходи з енергозбереження планується продовжити.

Заклади культури міста, як і ряд інших бюджетних установ, вже кілька років поспіль досить активно, хоча і в межах своїх фінансових можливостей, запроваджують енергозберігаючі заходи. Так у центральній бібліотеці для дітей та юнацтва та філії №11 було проведено капітальні ремонти приміщень, відремонтовано дахи, замінено вікна та вхідні двері на металопластикові. А у бібліотеці №11 встановлено систему індивідуального електричного опалення.

На сьогоднішній день нові вікна та двері мають і три школи естетичного виховання. Особливо відчутно трансформувалось приміщення ДШМ «Вишенька». Там встановлено систему індивідуального електричного опалення, утеплено фасад та відремонтовано і утеплено дах.

Протягом двох минулих років оновлено систему обігріву в кінотеатрі «Родина», замінено малоефективні котли на сучасні типу «Ведмідь» та встановлено нові радіатори з тепловими екранами. А в міському Палаці мистецтв виконано роботи з утеплення частини фасаду І-го поверху будівлі та здійснено технічне переоснащення теплового вузла зі встановленням теплолічильника з регулюючим пристроєм.

Ще у 2012 році було виготовлено проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт адміністративних приміщень ККЗ «Райдуга», після чого упродовж наступних років відремонтовано І-й поверх та підвал адміністративної будівлі, встановлено 30 дверей та 20 енергозберігаючих вікон, шарові крани та регулятори теплопостачання. Але капітального ремонту потребує глядацька зала, яка через аварійний стан в минулому році була закрита, а її реконструкція перенесена на більш стабільний час.

Пріоритетними завданнями департаменту культури міської ради на 2015 рік у напрямку енергозбереження є проведення капітальних ремонтів двох приміщень: бібліотеки-філії №6 по вул. К. Маркса,50 та міського клубу мікрорайону Пирогово. У цих закладах протягом поточного року планується: відновити дахи та фасади будівель, утеплити їх, замінити вхідні двері та вікна на трикамерні металопластикові, встановити нові батареї та подбати про заощадження електроенергії за рахунок ефективного освітлення та електрообладнання, а також – встановлення системи індивідуального електричного опалення у клубі мікрорайону Пирогово. На проведення цих робіт передбачено кошти в міському бюджеті у межах видатків на утримання галузі.

«Ми розуміємо, що в сучасних умовах енергоефективність - це вже не просто слова, це заходи, які дозволяють дійсно економити і енергоресурс, і кошти. Аналізуючи минулий рік, ми вже побачили економію. Лише споживання газу ми скоротили на 30%. Тому ми будемо продовжувати цю роботу, зокрема, модернізацію систем опалення, утеплення приміщень, заміну ламп розжарювання на енергозберігаючі, ведення системи енергомоніторингу, повного забезпечення приладами обліку та інше», - каже в.о. директора департаменту культури Ганна Ковальчук.



Переглядів: 3750
Поширень: 0