Небажання усвідомити цю істину змушує нечесного підприємця всіляко переховуватися від податкових міліціонерів, а податківців – застосовувати силові методи у виведенні фінансових ділків на чисту воду.

Так сталося із посадовими особами вінницького підприємства, які внесли цінні папери до статутного фонду двох акціонерних товариств, таким чином отримали корпоративні права (іншими словами, право на частку власності) цих підприємств, тільки податки з реалізації цінних паперів не сплатили. Суми фігурують чималенькі: договірна вартість акцій становить понад 35 млн. грн., сума несплаченого податку на додану вартість – більше 7 млн. грн. Це дало підставу для порушення кримінальної справи за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Один із засновників підприємства – власників цінних паперів настільки не бажав спілкуватися зі співробітниками податкової міліції, що просто забарикадувався у власному офісі. Три дні правоохоронцям довелося чергувати під стінами контори. І оскільки чоловік вперто не виявляв бажання йти на контакт із законом, міліціонерам із постановою суду про проведення обшуку довелося йти до нього, як то кажуть, напролом. Чи варто говорити, що навіть тоді підприємливий ухилянт не згодився відчинити двері добровільно. Довелося застосувати пилу-болгарку. Після чого податківці вилучили з офісу всю документацію, що стосується справи.
Наразі слідчі податкової міліції з’ясовують обставини скоєння злочину в рамках порушеної кримінальної справи. Передбачене законом покарання за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах (ч.3 ст.212 Кримінального кодексу України) – 5-10 років позбавлення волі з конфіскацією майна та позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років.

Ольга Шишківська, прес-офіцер управління
податкової міліції ДПА у Вінницькій області


Переглядів: 2709
Поширень: 0