Уже майже рік у селі Нова Гребля Калинівського району живе близько сотні переселенців із Криму - кримських татар. За пожертви вінничан для них облаштували гуртожиток колишнього училища, а місцеві селяни новим сусідам навіть картоплю садили. Однак за рік селяни і переселенці так і не змогли знайти спільної мови. А минулої п\'ятниці, 13 березня, люди навіть зібралися на схід села - хотіли виселяти кримчан. Причиною для таких рішучих настроїв став конфлікт між переселенцями і місцевими хлопцями, внаслідок якого двоє сільських хлопців потрапили до лікарні.

Один із учасників конфлікту, 23-річний житель села Ігор, розповідає, що все трапилось вночі першого березня. Каже: їх товариш повернувся з АТО, і вони з друзями зустрілись біля місцевого клубу (неподалік якого і розташований гуртожиток, де живуть переселенці. - Авт.). За словами Ігоря, вони нікому не заважали, просто спілкувались між собою, у машині грала музика.

- До нас під\'їхав мерседес "Vito", включили дальнє світло, засліпили нам очі, - переповідає далі нічні події Ігор. - З машини вискочили від восьми до 12 чоловік, почали кричати, що ми заважаємо їм спати. І почалася бійка, а точніше - нас почали бити. Так, у нас музика і справді грала, але дуже тихо. Ми тихенько себе вели, і не пили, тільки готувалися. Але один із татар, низького зросту, який був із автоматом, збив ногою все, що стояло на капоті. До цього у нас з ними конфліктів не було. Правда, коли ми у клубі святкували Новий рік, то кримчани теж прийшли, сказали, щоб зупинили музику, бо заважала їм спати.

Унаслідок конфлікту Ігор опинився у лікарні, а його батько написав заяву до міліції.

- Мого сина ударили ззаду по голові битою, його товариша теж по голові били. Хлопці, які були при пам\'яті, почали відливати тих, хто був уже без свідомості, - розповідає батько 23-річного хлопця Борис Лабунець. - Мій син нічого абсолютно не пам\'ятає, у нього забій головного мозку, закрита черепно-мозкова травма, перелом потиличної частини черепа.

Самі ж переселенці з журна­лістами розмовляли не надто охоче. Зі слів одного з кримських татар, який не захотів називати свого імені, стало зрозуміло, що їх роздратувала музика.

- У гуртожитку на першому поверсі є кімната для чергових, там вони перебувають цілодобово, - сказав він. - Тієї ночі музика і справді у хлопців у машині дуже голосно грала. На капоті вони розклали випивку, шуміли. А у нас тут сплять маленькі діти, жінки. Ми в машині ввімкнули світло, аби побачити, хто там. І побачили, як один із хлопців сам впав. Ми попросили їх вимкнути музику і вгамуватися.

Загалом, переселенцям не надто подобається увага до їх життя і побуту. Фотокореспондента "Міста" вони попросили видалити із фотоапарата світлини, на якому було видно внутрішній двір гуртожитку.

- До нас тут їздять, як в зоопарк, фотографують, розпитують... Ми уже втомилися від цього. А чим ми кому заважаємо? Ми не п\'ємо, не куримо, намагаємося не конфліктувати, - сказав кримський татарин.

На сході села журналісти "Міс­та" не побачили переселенців. Однак перші пристрасті вгамувалися, і зрештою місцеві жителі вирішили розв’язувати конфлікт за столом переговорів. І перемовини, як планується, мають початися уже цього тижня.

- Спершу люди пропонували навіть їх виселити. Але на сході ухвалили рішення сісти за стіл переговорів і створити робочу групу, до якої ввійдуть як представники сільської громади, так і представники районної влади, - повідомив сільський голова Нової Греблі Анатолій Анд­ріюк. - Між нами і ними не має жодних таких серйозних непорозумінь, але варто дотримуватися законів тієї країни, на території якої ви проживаєте. Це не вихід із ситуації - брати бити і йти когось бити.

КОМЕНТАР

Керівник сектору зв\'язків із громадськістю УМВС України у Вінницькій області Анна Олійник:

- Четвертого березня до калинівської міліції звернувся батько потерпілого 23-річного місцевого жителя із заявою про побиття сина. Слідчим відділом міліції відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 125 КК України - умисне легке тілесне ушкодження. Після проходження лікування потерпілим судово-медичною експертизою буде встановлено ступінь важкості завданих йому тілесних ушкоджень та надана остаточна правова кваліфікація правопорушенню. Наразі міліція опитує свідків, встановлюють осіб, причетних до побиття.



Переглядів: 5970
Поширень: 0