В минулому році Вінниця почала реалізовувати заходи, які передбачені Планом дій зі сталого енергетичного розвитку, який було затверджено у 20​​13 році. Першим результатом цієї роботи стало те, що у 2014 році Вінниця майже на 6% скоротила об’єм викидів в атмосферу СО2. Загалом місто поставило перед собою ціль до 2020 зменшити їх на 20%.

Протягом кількох останніх років у Вінниці досить динамічно триває системна робота з енергоефективності. Суттєвим стимулом у цьому стало підписання Меморандуму із Швейцарською Конфедерацією, який має три компонента: інвестиційну складову із реконструкції системи теплопостачання в районі вул..К.Маркса та Тяжилова; сприяння розвитку інституційної спроможності КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» та підтримка міста в отриманні «Європейської енергетичної відзнаки». Робота в рамках цього Меморандуму дозволила вибудувати комплексну систему з енергоефективності, яка передбачає як практичні заходи, так і серйозну аналітичну роботу.

Щоб чітко розуміти реальну ситуацію з приводу споживання енергетичних ресурсів, від яких і залежать об’єми викидів шкідливих речовин у повітря, відділ енергоменеджменту департаменту енергетики, транспорту та зв’язку розпочав проводити ґрунтовний аналіз по різних напрямках і сферах життєдіяльності міста. Наприкінці лютого цього року було завершено аналіз споживання енергоресурсів бюджетними установами, що дозволило побачити, які заклади потребують посилення роботи з енергозбереження.

Ще одним напрямком роботи відділу енергоменеджменту стало проведення аналізу споживання паливно-енергетичних ресурсів містом у 2010-2014 роках, що дало можливість визначити рівень викидів СО2 та здійснити порівняння із прогнозами цих показників до 2020 року. Для виконання цієї роботи використовувалась інформація від енергопостачаючих підприємств міста, дані Головного управління статистики у Вінницькій області, дані галузевих департаментів міської ради.

Системна робота по зниженню кількості викидів СО2 в атмосферу у Вінниці стартувала фактично в 2013 році, коли було затверджено План дій зі сталого енергетичного розвитку. Але підготовча (дослідницька) робота у місті проводилась і раніше, з 2010-го, коли було підписано Угоду Мерів і місто взяло на себе зобов’язання скоротити обсяг викидів СО2. Тоді розпочалось ґрунтовне вивчення ситуації. Відділ енергоменеджменту зробив прогнозований розрахунок динаміки викидів СО2, базовим було визначено 2010 року. Аналіз фактичних викидів СО2, який також було проведено, починаючи з 2010 року, показав, що у 2011 році викиди СО2 зросли на 6,10%, у 2012 році на 1,98%, у 2013 році викиди зросли на 8,67% та становили 9,58 тон/ особу.

«Перший позитивний показник з’явився у 2014, коли вже почали реалізовуватись заходи, передбачені Планом дій зі сталого енергетичного розвитку м. Вінниці до 2020 року. В результаті чого у минулому році викиди СО2 порівняно із попереднім 2013 роком скоротилися на 5,85% та знаходяться на рівні 9,02 тони/ особу. Якщо ми і далі будемо виконувати заходи, передбачені Планом дій зі сталого енергетичного розвитку, до 2020 року в місті буде відбуватись стабільне щорічне скорочення викидів СО2 до рівня 7,01 тонна на особу», - розповів директор департаменту енергетики, транспорту та зв’язку міської ради Олексій Пидоченко.

Якщо позитивна тенденція буде зберігатись, то до 2020 року обсяги викиди СО2 скоротяться на 20,56% (порівняно із 2010 роком) із рівня 8,82 тони/ особу до 7,01 тонна/особу. Спеціалісти з енергоменеджменту підрахували, що у випадку, якщо Вінниця не буде виконувати План заходів зі сталого енергетичного розвитку, викиди зростуть до 9,67 тон/ особу, тобто майже на 10%.



Переглядів: 3388
Поширень: 0