З 1 квітня вінницькі ОСББ знову будуть визнані неприбутковими і, таким чином, не обкладатимуться податками на прибуток. Така норма передбачена поправками до Податкового кодексу, які нещодавно прийняла Верховна Рада України. Вінницькі ОСББ це рішення сприйняли позитивно, адже оподаткування дещо гальмувало розвиток об’єднання та, власне, самого будинку.

Наприкінці минулого року Верховна Рада України ухвалила зміни до податкового законодавства. Було прийнято багато корисних положень, однак депутати не врахували наслідки виключення зі списку неприбуткових організацій ОСББ (об\'єднання співвласників багатоквартирних будинків). Таким чином ці структури з початку року стали платниками податку на прибуток. Хоча ОСББ за законом можуть витрачати внески мешканців виключно на утримання і ремонт будинків.

«Верховна Рада проголосувала за поправки до Податкового кодексу, які повертають ОСББ статус неприбуткових організацій. Це позитивний крок, адже щоб уникнути оподаткування ОСББ повинно одразу витрачати всі внески на утримання будинків та прибудинкову територію зібрані з мешканців, тоді резервний фонд буде дорівнювати нулю. Але справа в тому, що у об’єднань крім поточних витрат є ще й плани на капремонти, будівництво дитячих майданчиків, утеплення тощо. На ці цілі вони відкладають гроші в резервний фонд, і з цих заощаджень мали б сплачувати податок. А звільнення ОСББ від сплати податку сприятиме збільшенню кількості цих об’єднань», – каже заступник директора департаменту житлового господарства Роман Фурман.

Перше ОСББ у Вінниці було створено ще у 1996 році і до 2008-го у місті щорічно з’являлося до 10 таких об’єднань. Після створення в департаменті житлового господарства відділу по розвитку ОСББ, їх кількість почала зростати до 30 у рік. У 2013 році зареєстровано 23 нових об’єднання. А у 2014 – 37. Наразі у Вінниці вже створено 322 ОСББ, до них входить 328 багатоповерхівок.

За рішенням міської ради, в будинках, де створюється ОСББ, за рахунок міського бюджету першочергово робиться капітальний ремонт. У минулому році було зроблено ремонт у 8 висотках, серед них будинки за адресами: вул. Л.Толстого, 17; вул. Л. Толстого, 19; вул. Учительська,10; вул. Бевза,16; Скалецького,9; Володарського,10; Стуса,19 та інші.

Відділ по розвитку ОСББ департаменту житлового господарства також допомагає вирішувати проблемні питання щодо утримання та обслуговування житлових будинків. Щороку для голів ОСББ і старших по будинках проводяться спеціальний навчальний курс для підвищення знань та професійного рівня.

Довідка

Консультацію з питань створення та діяльності ОСББ можна отримати у Ресурсному центрі підтримки та розвитку ОСББ (вул. Першотравнева,78) тел.:59-53-09.

Дні прийому: понеділок – п’ятниця. Години прийому: з 9.00 до 13.00 та з 14.00 до 17.00.



Переглядів: 3039
Поширень: 0