Децентралізація влади та розширення меж міста Вінниці – основні питання, які цікавили учнів «Школи лідерів» при зустрічі з в. о. міського голови Сергієм Моргуновим. Минулого тижня активні школярі вінницьких шкіл ознайомилися з роботою структурних підрозділів міської ради, а зустріч з Сергієм Моргуновим стала підсумком цієї навчальної програми.

Сучасну вінницьку молодь турбують проблеми розвитку як держави в цілому, так і рідного міста зокрема. Про це свідчать запитання, які піднімали сьогодні школярі під час особистої зустрічі з в. о. міського голови Сергієм Моргуновим.

Найперше питання, яке поставили школярі, стосувалося децентралізації влади та реформи місцевого самоврядування. Молодь цікавило, скільки часу можуть зайняти ці процеси. Щоб пояснити краще, що саме передбачає реформа, учням показали презентаційні фільми, створені Мінрегіонбудом. Сергій Моргунов розповів, що одним із ідейних лідерів процесу децентралізації влади в державі є саме Володимир Гройсман, який ще будучи міським головою Вінниці, як ніхто розумів, що таке місцеве самоврядування, і які виклики та проблеми виникають в цьому питанні.

Загалом же питання реформи місцевого самоврядування обговорюється від початку незалежності України, але через небажання влади та невдалі кроки реформування майже чверть століття були втрачені. І тільки з минулого року цей процес розпочався. «Найвдаліший досвіт реформи місцевого самоврядування, який досить безболісно можна адаптувати до українських реалій, це польський досвіт, - каже в. о. міського голови. – Але це досить довготривалий процес, у Польщі він зайняв близько 15 років. Перший етап реформи буде базуватися на принципі об’єднання територіальних громад».

Ще одним питанням, яке було піднято під час зустрічі, - розширення меж Вінниці та які вигоди від цього будуть мати місто та сусідні громади. Цей процес було розпочато у 2011 році, але останнє слово – за Верховною Радою, яка має схвалити проект землеустрою по розширенню меж міста, після чого тер​иторія міста збільшиться на 60 % за рахунок територій, яка знаходиться поза межами населених пунктів сусідніх з Вінницею сіл.

За словами Сергія Моргунова, ця територія в подальшому буде розвиватися, але її приєднання до меж міста дасть можливість правильно систематизувати логічну межу Вінниці по окружній дорозі, обслуговувати цю територію, розвивати на ній інфраструктуру та транспортне забезпечення.

Як приклад – частина вулиці Тарногродського, яка на сьогодні підпорядкована Стрижавській селищній раді, хоча примикає до території міста. Згідно законодавства місто не має права ремонтувати ані дорогу, ані комунікації, ані очищати її від снігу, а Стрижавка, в свою чергу, цього теж не робить, тому що територія є дуже віддаленою від населеного пункту. І це не єдина вулиця, яка в межах окружної дороги, але наразі не відноситься до території міста.

Ще один приклад – це землі за ТЦ «Шок», які підпорядковані Якушинецькій сільській раді. Відповідно до Генплану міста ця територія мала розбудовуватися як перспективний 10-й мікрорайон міста, але свого часу землі були розпайовані. І коли у Вінниці розпочиналося будівництво трамвайного кільця, яке поєднало вулиці Келецьку та Барське шосе, постало питання, що ці землі вже мають власників. «Природно, що ця територія теж буде розвиватися. Але це не повинно бути хаотично, бізнес має нести соціальну відповідальність. Окрім бізнесових питань, потрібно враховувати і потреби територіальної громади, тому потрібно зробити детальний план території з урахуванням усіх соціально-інфраструктурних питань – будівництвом доріг, проїздів, парковок, дитячих майданчиків, садочків і т. ін. Це соціальна складова, яку бізнес має забезпечувати для розвитку території», - пояснив Сергій Моргунов.



Переглядів: 3381
Поширень: 0