Під Гімн України, патріотичні пісні та з вітаннями від колег, друзів, батьків і викладачів 32 студенти 5-6 курсів Вінницького національного медичного університету імені Пирогова прийняли військовому присягу на вірність батьківщині та українському народу.

Ці 15 хлопців та 17 дівчат - випускники вузу за власною ініціативою пройшли навчання на кафедрі військової підготовки, аби в майбутньому вони змогли отримати фах військового лікаря-офіцера для роботи в “гарячих точках” планети, в складі миротворчих місій та у зоні АТО.

Понад 30 студентів Вінницького медуніверситету прийняли військову присягу

- На військову кафедру ми брали на навчання за власним бажанням і, на жаль, за власні кошти родин студентів, - розповів завідувач кафедри, доцент, полковник медичної служби Микола Васильович Матвійчук. - На сьогодні це сума в 6400 гривень і всі навчальні години проводились в позаурочний час на базі нашого університету для студентів 5-6 курсів за програмою офіцерів запасу...

- Ці випускники вже готові до роботи в зоні АТО?

- Ми їх підготували перш за все до ступу до військово-медичної академії для здобуття фаху кадрових офіцерів медслужби. Також як офіцери запасу їх можуть мобілізувати до лав Збройних сил України для виконання обов’язків лікаря. А ще ці хлопці та дівчата — справжні патріоти, що в такий важкий, воєнний час витратили сімейні кошти і своє натхнення на здобуття важкої професії — військового лікаря.

Щодо передової, то я повністю впевнений у своїх випускниках! Бо вони пройшли повний курс тактичної медицини та спеціальну практику в нашому військовому шпиталі в роботі із важкопораненими бійцями. Морально і фізично це вже готові лікарі високого фаху для роботи безпосередньо в зоні бойових дій.

Понад 30 студентів Вінницького медуніверситету прийняли військову присягу

- Чому дівчат все таки більше ніж випускників хлопців?

- В нашому вузі традиційний матріархат як серед студентів так і викладачів... Звісно, мені як офіцеру більше хотілось би бачити серед учнів хлопців. Але це не від мене залежить!

Понад 30 студентів Вінницького медуніверситету прийняли військову присягу

- За своїми випускниками в зоні АТО на передовій слідкуєте?

- Так! Можу сказати, що в коаліції медиків-фронтовиків, що пройшли війну на Донбасі, працюють в польових шпиталях та на передовій більше 50% саме випускники Вінницького медуніверситету! І я цим пишаюсь! В тому числі у нас навчався лейтенант Андрій Грачов. А ще 25% усіх лікарів-миротворців у світі також наші вчорашні студенти.

Водночас, пара випускників військової кафедри Надія та Ігор після урочистого фото на пам’ять заявили, що “до передової вони готові! До роботи в екстремальних умовах також! Адже лікар на фронті це ангел-рятівник, психолог, нянька та мама водночас...”

Фото Роман Ковальський



Переглядів: 5713
Поширень: 0