Вперше у Вінниці у складчину, за рахунок коштів міського бюджету та мешканців, проведено утеплення частини дев’ятиповерхівки по вул. Короленка, 33. Поки що участь у цьому проекті взяли жителі чотирьох квартир. В утеплення свого помешкання вони зробили внесок у розмірі близько 30%, решту робіт було профінансовано за рахунок міського бюджету.

Складна фінансово-економічна ситуація в країні та підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги спонукає вінничан дедалі більше змінювати своє ставлення до використання енергоресурсів та ставати більш енергоощадними. І на сьогоднішній день користь від утеплення фасадів будинків мало у кого викликає сумнів.

Переважна більшість вінницьких багатоквартирних будинків будувались в час, коли про енергоефективність не йшлося, і лише впродовж останніх років інтерес мешканців до утеплення будинків почав зростати.

Експерти рекомендують власникам житла у багатоповерхівках не утеплювати стіни тільки своєї квартири, а домовлятися з сусідами і робити повністю стіну. Це значно ефективніше з точки зору зберігання тепла, ніж утеплення однієї квартири, до того ж при «клаптиковому» утепленні практично неможливо зробити герметичним стик між утеплювачем і стіною. Волога, потрапляючи туди, замерзає, розширюється і збільшує ймовірність від’єднання ізоляції від цегли. Також через те, що одна стіна утеплена, а інша ні – поверхні промерзають по-різному і всередині стін відбуваються фізичні процеси (розширення, звуження, утворення конденсату на арматурі тощо), які призводять до зниження терміну експлуатації будівлі. А якщо ззовні утеплений весь дім, то він перетворюється на свого роду “термос”, який добре зберігає тепло взимку і прохолоду влітку.

Мешканці вінницьких багатоповерхових будинках ще не наважувались на такий масштабний проект, в рамках якого було б утеплено всю будівлю. Здебільшого на заваді стоїть досить суттєва вартість таких робіт. В місті вже понад 5 років, як вінницька влада запропонувала вінничанам, які фактично є співвласниками будинків (понад 95% квартир у місті приватизовано), допомогти в капітальному ремонті житлових будинків, взявши на себе 70% витрат, решту платять мешканці.

Ця програма у Вінниці не є новою. Через неї у місті здійснюється капітальний ремонт дахів, внутрішньобудинкових мереж, міжпанельних стиків в багатоповерхівках. «А в цьому році вперше за рахунок співфінансування було здійснено утеплення стін чотирьох квартир в будинку по вул. Короленка, 33, загальною площею 350 м2. Люди зібрали 51 тис. грн., що становить біля 30% від загальної вартості таких робіт. Орієнтовно з кожної квартири на утеплення було виділено 12,5 тис. грн. Решту вартості робіт та матеріалів було профінансовано за рахунок міського бюджету», - розповів в.о. директора департаменту житлового господарства Олег Лаврік.​



Переглядів: 6589
Поширень: 0