Щоб не отруїтись чадним газом, мешканці багатоповерхівок не повинні обладнувати свої квартири витяжками із примусовим електровентилятором та не руйнувати вентиляційні шахти задля розширення житлової площі. Порушуючи такі елементарні правила, люди ризикують своїм здоров’ям і життям. Протягом 2014 року у місті під час перевірок було виявлено майже 300 квартир, які обладнані витяжною вентиляцією з електровентилятором, а за три місяці 2015 року таких випадків зафіксовано майже 200.

Минулого року працівники вимірювальної дільниці з обстеження димових та вентиляційних каналів МКП «Аварійно-диспетчерська служба» (АДС) перевірили майже 252 тисячі димових та вентиляційних каналів у більше сотні тисяч квартир, загалом перевірено 2255 будинків житлового фонду міста. В переважній більшості канали відповідають проектним рішенням, які були закладені під час будівництва житлових будинків та відповідають вимогам чинного законодавства. Це є гарантією того, що чадний газ не потрапить в помешкання вінничан.

Але разом з тим, працівники АДС під час перевірки та обслуговування димових та вентиляційних каналів виявляють ряд порушень. Одне із них – це руйнування самими мешканцями каналів для розширення своїх житлових приміщень. «Власники багатоповерхових панельних будинків, здебільшого у трьохкімнатних квартирах, виламують простінки між приміщенням кухні та комори, збільшуючи таким чином площу кухні. В тих простінках проходять спільні з іншими квартирами інженерні мережі, вентиляційні канали та шахти. Люди не задумуються, що позбавляють запроектованої природньої вентиляції своїх сусідів з нижніх поверхів та наражають на небезпеку мешканців всього будинку. Адже в разі витоку газу метану, який вдвічі легший за повітря, він накопичується в одному місці, не маючи можливості по вентиляційному каналу вийти назовні, і може вибухнути», - розповідає начальник відділу поточного утримання будинків та прибудинкових територій департаменту житлового господарства міської ради Сергій Гречанюк.

Іще одним чинником, який може призвести до нещасного випадку і отруєння мешканців квартири чадним газом, є встановлення на кухні чи у санвузлах витяжної вентиляції з примусовим електровентилятором, завівши відвідний повітряний патрубок від електровитяжки у вентиляційний канал. «За наявності в квартирі газового водонагрівача (газової колонки чи газового котла індивідуального опалення) з відводом продуктів згорання в димохід відбувається наступний процес: працюючий електровентилятор відкачує з приміщення частину повітря, атмосферний (барометричний) тиск в приміщенні стає меншим ніж зовні будівлі, продукти згорання від роботи газового водонагрівача надходять не через димовідвідний патрубок у вентиляційний канал і атмосферу, як запроектовано, а безпосередньо в середину приміщення», - розповідає директор КП «Аварійно-диспетчерська служба» Альберт Олійник.

При достатній кількості свіжого повітря реакція повного згорання метану наступна: CH4 +2O2 = CO2+2H2O, тобто виділяється вуглекислий газ, водяна пара. Така суміш, надійшовши в середину приміщення, зменшує кількість кисню в повітрі приміщення і подальше горіння приводить до появи в складі газів СО (окису вуглецю) одного із найбільш токсичного з газів – це чадний газ. При концентрації окису вуглецю в повітрі приміщення біля 1% достатньо 1-2 вдихів, щоб втратити свідомість, або кілька хвилин щоб отримати смертельну дозу отруєння.

«На жаль, статистика отруєнь чадним газом у Вінниці невтішна. В осінньо-зимово-весняний період приблизно раз в тиждень одна родина отримує отруєння середнього та важкого ступеню. Протягом останніх 3-х з половиною місяців на Вінниччині загинуло 4 особи від отруєння чадним газом, - каже Альберт Олійник. – Для вирішення цієї проблеми потрібно елементарно дотримуватись Правил безпеки систем газопостачання України, де у пункті 4.5.18. сказано, що у будинках, які обладнані приладами і апаратами з відводом продуктів згорання в димоходи не допускається влаштування витяжної вентиляції з штучним спонуканням».

«Регулярні перевірки квартир вінничан на предмет дотримання Правил безпеки систем газопостачання і проведення з ними роз’яснювальної роботи дещо покращили розуміння людей того, що подібні дії із вентиляційними каналами можуть бути небезпечними і можуть навіть призвести до смерті. Але є випадки, коли мешканці не бажають цього розуміти і просто не впускають у свої квартири фахівців, які здійснюють такі перевірки. А потім, коли трапляються нещасні випадки, намагаються перекласти на когось свою провину», - каже Сергій Гречанюк.

Є іще один фактор, який впливає на якість вентиляції багатоповерхового будинку. Користуючись супутниковим телебаченням, власники параболічних антен часто закріплюють їх на даху до оголовків димових та вентиляційних каналів, чим створюють вітровий підпір в канали. В момент поривів вітру повітряні маси вдаряються в параболічну антену й створюють зону підвищеного тиску, і частина повітря направляється вниз по каналах, створюючи зворотною тягу і повертаючи гази знову у квартири. Це також може призводити до отруєння. Закріплена до оголовка параболічна антена, маючи значну площу, під час поривів вітру руйнує оголовки, зсуває цеглини, які падають у канали, які можуть блокувати вільний вихід газів назовні. Тому власники таких антен мають подбати про те, щоб їхнє обладнання не призводило до подібних проблем.​



Переглядів: 3401
Поширень: 0