Як вже повідомлялось, у понеділок 14 вересня учні однієї з груп ПТУ №4 увійшли до майстерні на заняття. Через деякий час двоє дівчат попросили дозволу піти до медпункту: їх нудили, паморочилося у головах. Через кілька хвилин ще дві дівчини з тими ж симптомами пішли до медпункту, далі погано стало ще чотирьом ученицям. Усього восьмеро дівчат опинилися у реанімації Вінницької обласної дитячої лікарні під крапельницями. До ПТУ негайно виїхали лікарі міської та обласної санітарно-епідеміологічних станцій, аби визначити причину отруєння учениць.

- Як ми вияснили, дівчата отруїлися випарами фарби, - прокоментувала «Місту» головний державний санітарний лікар області Валентина Зайцева. – У п»ятницю, 11 вересня, в кінці робочого дня майстер пофарбувала частину підлоги аудиторії площею п»ять квадратних метрів. А вже в понеділок випарами отруїлися дівчата. Після того, як їх забрала швидка допомога, з майстерні вийшли інші учні ( всього їх було 22-25 чоловік). Викладачі повідкривали вікна, почали провітрювати приміщення. Наші спеціалісти, які побували в училищі, розповіли, що в майстерні був сильний запах фарби. А реакція на це у різних людей різна. Наприклад, я не можу переносити такий запах, у мене відразу починається реакція на будь-яку фарбу. От і на дівчат це подіяло. Як мені відомо, у лікарні дівчатам для зняття інтоксикації прокапали потрібні медикаменти, і вже того ж дня увечері вони просилися додому. Виписали їх наступного дня.

У дитячій лікарні нам повідомили, що отруєння було легкого ступеня, і пацієнтки в лікарні пробули одну добу. Добре, що все закінчилося добре. Втім, цього отруєння могло б і не трапитися, якби викладачка, котра затіяла маленький ремонт перед двома вихідними, дотримувалась інструкції та елементарних норм.

Про них розповідає заступник головного державного санітарного лікаря Вінницької області Сергій Добіжа:

- Насамперед потрібно було забезпечити вентиляцію при фарбуванні, а потім ретельно провітрити приміщення. Перед заняттями майстерню треба було провітрити ще раз, адже у ці дні стояла спека. Той, хто фарбує, повинен одягнути рукавиці, захисні окуляри, респіратор чи маску. При виборі фарби не варто брати ту, яка швидко сохне – у ній більше токсичних добавок.


Переглядів: 3509
Поширень: 0