Виконуючий обов'язки мера Вінниці Сергій Моргунов 20 серпня відвідав три міські школи, де найближчим часом мають завершити масштабні реконструкції. У його рідній ЗШ №33 будівельники встановлюють ліфт для дітей із особливими потребами. Із міського бюджету на добудову приміщення під шахту та облаштування ліфта виділено 570 тис. грн., решту - 450 тисяч - на придбання самого ліфта доклав благодійний фонд "Подільська громада". Таким чином, вже у жовтні у Вінниці буде дві школи, повністю пристосовані для навчання дітей із вадами руху (торік ліфт встановлено у 6-й гімназії). Крім цього, підрядники завершують капітальний ремонт покрівель у 12, 25 і 34 школах - це дозволить не лише забезпечити гідроізоляцію даху, але й ефективно "утримувати" тепло у будівлі.

Про енергозаощадження говорили і у фізико-математичній гімназії №17. Під час огляду закладу вчитель, Почесний громадянин міста Юрій Пасіхов із гордістю показав нові світлодіодні лампи, встановлені у одному із класів. До речі, ці лампи розробив колишній учень Юрія Яковича, і виготовляються вони у Вінниці. Сергій Моргунов зацікавився цією новинкою та дав доручення прорахувати економію затрат на освітлення шкільних класів при використанні світлодіодів. Якщо фахівці дадуть позитивну оцінку - такі лампи можуть з'явитись у усіх вінницьких школах.

Як Сергій Моргунов із інспекцією по школах ходив

Також у гімназії продемонстрували відремонтовану їдальню із встановленим новим обладнанням на кухні. До речі, лише цього року разом із придбанням нових електроплит і холодильників харчоблоки оновили у восьми школах - №№9, 29, 30, 1, 4, 7, 14, 17. На черзі ще три заклади (№10, 25, 35), де оновлення завершать до кінця 2015-го. Упродовж наступних п'яти років міська влада планує забезпечити сучасною технікою їдальні та кухні в усіх вінницьких школах.

- По-перше, нові електроплити та холодильники значно менше споживають електроенергії, по-друге, нове обладнання - це гарантія доброї якості шкільного харчування. За заміну техніки відповідають комунальні підприємства, які годують дітей, а контролювати якість харчування мають повне право і батьки, і вчителі, - зазначив Сергій Моргунов.

Як Сергій Моргунов із інспекцією по школах ходив

Оскільки у Вінниці стабільно збільшується кількість дітей, місцева влада постійно вишукує можливості розширювати мережу закладів освіти. Лише за 2014-15 роки у міських школах з'явилися 22 нових класи. Але справжній бебі-бум очікується наступного навчального року, коли діятиме 12-річна система середньої освіти. До того часу, за словами директора департаменту освіти Вінницької міськради Володимира Буняка, шкільна мережа збільшиться ще на 42 класи.

Якщо потрапити до школи вінницькі дітлахи завжди могли без зайвих проблем, то місць у дитячих садочках бракує. Так, у 2006 році у черзі стояли майже 2,5 тисячі маленьких вінничан. Щоб забезпечити дітей дошкільною освітою, міська влада вирішила із одного боку розширювати діючі садочки, а з іншого - вести перемовини із різними підприємствами, на балансі яких були недіючі заклади.

- Обидва напрямки виявилися перспективними. Відтак за вісім років у місті відкрито 5 нових дитячих садків. Ще кілька, які колись були відомчими, - передані у комунальну власність громади. Окрім того, створено 114 додаткових груп у діючих ДНЗ, - інформує Володимир Буняк

Ще один садочок - по вулиці Порика - має відчинити двері для дітей цього року. За проектом він розрахований на 10 груп. Загалом це надасть можливість забезпечити місцями понад 300 дошкільнят.

Із 2006-го року у Вінниці кількість дошкільних закладів зросла до 50. Сьогодні це 525 груп, у яких виховуються 17,5 тис. дітей. Це майже вдвічі більше, ніж 9 років тому, коли садочки відвідували тільки 9,5 тисячі маленьких вінничан. Цифри цифрами, але зміни бачать і батьки, і діти.

Як Сергій Моргунов із інспекцією по школах ходив

До речі, із 1 вересня всі вінницькі дошкільні заклади працюватимуть у 12-годинному режимі, що дозволить батькам залишати там малюків ще до роботи і повертатися за ними після завершення трудового дня. Паралельно із розширенням місць та зручним графіком роботи для батьків відбувається поступовий капітальний ремонт закладів. Так, у цьому році у садочку №27 на Замості вирішено спорудити новий шатровий дах, ще у п'яти - замінено ігрове обладнання на групових майданчиках. Це нова міська програма, яка має охопити усі дошкільні заклади.

Ще одним революційним досягненням стало впровадження електронної реєстрації дітей до садочків. Через сайт міськради кожна вінницька сім'я може внести дані про малюка, зазначивши навіть найбільш зручний заклад для батьків. Фактично електронна черга ліквідувала таке явище, як "договірні стосунки" із чиновниками. Якщо раніше батьки шукали "протекцію" і, лише домовившись, могли гарантовано "втиснути" дитину у дошкільний заклад, то із віртуальною базою черга стала прозорою. Повз електрону чергу влаштуватися у заклад неможливо.

Перебуваючи у рідній 33-ій школі, Сергій Моргунов зазначив, що відчуває ностальгію за роками дитинства, добре пам'ятає своїх учителів та переконаний, що для будь-якої влади турбота про дітей - їхнє виховання та освіту, - є першочерговим завданням.

- Ми давно визначилися, що Вінниця має бути містом, дружнім до дітей. Із кожним роком у нас їх більшає, і це прекрасно. Тому маємо чітко дотримуватися плану щодо створення зручних умов для малечі. За жодних обставин не полишимо цю роботу, - зауважив виконуючий обов'язки мера.



Переглядів: 3944
Поширень: 0