Про це сьогодні, 29 жовтня, повідомив командир 195-го складу зберігання компонентів ракетного палива Західного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України підполковник Віталій Селезнь під час прес-конференції, яка відбулася у Вінниці.

– Ми повністю готові прийняти цистерни і розпочати процес вивезення меланжу. Частина цистерн має надійти з Харківщини, інша - з Російської Федерації. Саме до Росії і буде доправлятися меланж на утилізацію, - зазначив підполковник Віталій Селезнь.

Як він додав, вивезення компонентів рідкого ракетного палива меланж відбуватиметься на виконання контракту між Міністерством оборони України та ОБСЄ, який було підписано 16 вересня у Києві тимчасово виконуючим обов’язки Міністра оборони України Валерієм Іващенком та Генеральним секретарем ОБСЄ паном Марк Перреном де Бришамбо в присутності представників російського виконавця, який виграв тендер на утилізацію меланжу.

– Кошти від ОБСЄ у сумі більше 100 тисяч гривень для відвантаження першої партії меланжу вже надійшли на баланс частини. Увесь процес вивезення меланжу зі складу заплановано завершити до кінця 2010 року. Тоді розпочнеться друга фаза – рекультивації земель та передача їх місцевим органам влади, - повідомив підполковник Віталій Селезень.

Також він зазначив, що по завершенні вивезення всієї кількості меланжу та після проведення організаційних заходів, склад буде розформований.

Для довідки
У спадщину від Радянського Союзу Збройним Силам України залишилося майже 16,7 тисяч тонн надлишкових та некондиційних компонентів ракетного палива (КРП), з яких більшість складають меланжі (Меланж-20Ф, Меланж-20і, Меланж-20К, Меланж-27і, Меланж-27П).

Меланж – це багатокомпонентна суміш азотної кислоти, окисів азоту та інгібіторів корозії. Летюча, агресивна, високотоксична та гігроскопічна рідина, що застосовується як окислювач ракетного пального у рідинно-паливних ракетних двигунах. Окислювачі на основі азотної кислоти не горять та не вибухають, але вони викликають самоспалахування деяких горючих матеріалів, у тому числі ракетного пального.

У відповідності до підписаного у березні 2008 року Меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та Організацією з безпеки і співробітництва в Європі щодо проекту ОБСЄ – Україна стосовно утилізації запасів меланжу, ОБСЄ взяло на себе зобов’язання допомогти Україні знищити перші 3168 тонн меланжу.

Меморандум також передбачає детальне Технічне завдання на утилізацію у майбутньому усіх запасів меланжу на території України.
На сьогодні 16339,36 тонн меланжів зберігаються на 6 складах ракетного палива Збройних Сил України. Заплановано утилізувати надлишкових та некондиційних компонентів ракетного палива меланж типу 20Ф, 20і, 20К, 27і та 27П в Калинівці Вінницької області – 948,9 кілограм, у Ценживі Івано-Франківської області – понад 2,2 тисячі тонн, у Радехові Львівської області – понад 2,9 тисячі тонн, у Шевченковому Харківської області – більше 4,2 тисячі тонн, у Білій Церкві Київської області – понад 1,3 тисячі тонн і в Любашівці Одеської області – понад 3 тисячі тонн.

16 вересня 2009 року у Києві відбулася церемонія підписання між Міністерством оборони України та ОБСЄ контракту на утилізацію компонентів рідкого ракетного палива меланж. Контракт підписали тимчасово виконуючий обов’язки Міністра оборони України Валерій Іващенко та Генеральний секретар ОБСЄ пан Марк Перрен де Бришамбо в присутності представників російського виконавця, який виграв тендер на утилізацію меланжу.


Переглядів: 2920
Поширень: 0