У Вінниці завершився капітальний ремонт приміщення Вінницького регіонального гепатологічного центру. Окрім цього у відділення закуплено нові меблі, інструментарій та обладнання. Таким чином покращилися умови як для пацієнтів, так і для медичних працівників. А в наступному році тут запрацює програма електронної картки пацієнта.

Гепатологічний центр у Вінниці був відкритий ще у 2008 році, але тоді він функціонував лише як міський. З 2014 року на нього були покладені функції лікування, діагностики, профілактики пацієнтів з вірусними ураженнями печінки не лише міста, а й Вінницької області. Протягом року тут тривав ремонт, під час якого пацієнти перебували у іншому корпусі.

Незабаром пацієнти вінницького гепатоцентру лікуватимуться у повністю відновленому приміщенні

«Крім ремонту приміщення було закуплено необхідний інструментарій, ліжка, тумбочки, меблі, шафки для невідкладної допомоги, обладнання для маніпуляційних кабінетів. Створені зручні умови для пацієнтів та медичних працівників. У складі центру на сьогодні є диспансерно-консультативний кабінет з лабораторією та 20 ліжками для лікування пацієнтів у стаціонарних умовах. На сьогодні в диспансерно-консультативному кабінет на обліку 511 хворих з міста Вінниці і 226 з районів області з хронічними та гострими вірусними гепатитам», – каже начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги департаменту охорони здоров’я міської ради Світлана Стефанкова.

Незабаром пацієнти вінницького гепатоцентру лікуватимуться у повністю відновленому приміщенні

За 9 місяців 2015 року в гепатологічному центрі стаціонарно проліковано 215 людей. З них з гепатитами - 169 хворих. Амбулаторно проконсультовано більше 4 тис. людей.

«Проблема лікування гепатитів дуже серйозна. Для того, щоб ефективно проводити лікування цього захворювання і щоб лікарі могли належно виконувати свої функціональні обов’язки, потрібні відповідні умови. Персонал, який працює у гепатоцентрі надзвичайно кваліфікований і досвідчений, а от умови для їхньої роботи були недостатніми, тому й було проведено ремонт цього приміщення, – каже заступник міського голови Андрій Рева. – У середньому в гепатоцентрі протягом року загальне обстеження (скринінгові дослідження) проходить близько 6 тисяч людей. Я вважаю, що такі дослідження повинні бути безкоштовними для громадян і здійснюватися за рахунок бюджетних коштів (міських та обласних). Це потрібно для того, щоб у людини не було перешкод у виявленні хвороби. Тому під час розгляду проекту бюджету ми шукатимемо можливості для того, щоб кошти, необхідні для скринінгових досліджень, були закладені».

Незабаром пацієнти вінницького гепатоцентру лікуватимуться у повністю відновленому приміщенні

Щодо більш детальних обстежень людей, у яких виявлені ті чи інші гепатологічні проблеми, то в рік таких пацієнтів близько двох тисяч. «Такі обстеження досить дороговартісні і вони не проводяться у міських лікувальних закладах через відсутність відповідної матеріальної бази. Люди проходять їх у приватних закладах. Тому ми працюватимемо над тим, щоб більш детальні обстеження проходили через діагностичний центр та соціальні програми для вінничан. Як от, наприклад, що вінничани, які мають субсидію, сплачують за послуги в діагностичному центрі лише половину вартості. Також працюватимемо над профілактичними програмами. А в наступному році у гепатоцентрі запрацює програма електронної картки пацієнта, буде можливість електронного запису, тобто всі ті стандарти обслуговування населення, які у нас впроваджені в місті, будуть поширені і на цю установу», – каже Андрій Рева.

Незабаром пацієнти вінницького гепатоцентру лікуватимуться у повністю відновленому приміщенні

Як зазначила лікар-інфекціоніст диспансерно-консультативного кабінету Віра Остапенко, кожна доросла людина повинна проходити обстеження на гепатит раз в рік. «Симптомів хвороби може досить довго не бути, а ризиків захворіти досить багато – переливання крові, стоматологічні маніпуляції, манікюр, педикюр, татуювання тощо», – зазначила Віра Остапенко.



Переглядів: 13855
Поширень: 0