У конференц-залі Вінницького обласного центру зайнятості, 8 грудня відбувся «круглий стіл» на тему: «Зайнятість – ефективна самореалізація та реабілітація осіб з інвалідністю і демобілізованих учасників АТО».

На засіданні обговорили проблемні питання щодо забезпечення зайнятості осіб з інвалідністю та учасників АТО, відпрацювали рекомендації та визначили напрямки співпраці органів влади, соціальних партнерів, громадських та волонтерських організацій, інших зацікавлених сторін щодо професійної реабілітації та раціональної зайнятості таких категорій населення.

Обговорення проходило за двома напрямками:

- «Проблематика - працевлаштування інвалідів»
- «Проблематика - працевлаштування демобілізованих учасників АТО (в т.ч. з інвалідністю), їх адаптація в умовах мирного життя».

Люди з інвалідністю та демобілізовані учасники АТО в службі зайнятості отримують послуги з підбору підходящої роботи, інформаційні та юридичні консультації, можуть пройти комп’ютерне тестування з метою виявлення професійних схильностей, здобути нову професію шляхом професійного навчання, взяти участь в громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру, започаткувати власну справу, навчитись техніці пошуку роботи.

У Вінниці обговорювали можливості працевлаштування демобілізованих учасників АТО з інвалідніс

Станом на 01 грудня 2015 року в обласній службі зайнятості отримали соціальні послуги 2251 безробітна особа з інвалідністю, що на 8 % більше проти відповідного періоду 2014 року (2070 осіб).757 з них повернулись до продуктивної зайнятості за сприянням служби зайнятості, в т.ч.27 осіб з інвалідністю були працевлаштовані за рахунок компенсації єдиного соціального внеску роботодавцям та 23 отримали допомогу по безробіттю одноразово для відкриття власної справи; 196 пройшли професійне навчання; 161 брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру.

Однак, працевлаштування осіб з інвалідністю, які реєструються в центрах зайнятості області з метою пошуку роботи, ускладнюється через невідповідність потреби підприємств у розрізі професій професійно – кваліфікаційному складу безробітних людей з інвалідністю, які звертаються до служби зайнятості з метою пошуку роботи. Невисоким залишається рівень оплати праці, який, як правило, не перевищує мінімального. Роботодавці висувають завищені вимоги до потенційних працівників (вища освіта, знання спеціалізованих програм, володіння іноземною мовою) або пропонують некваліфіковану роботу, яка потребує значних фізичних навантажень (підсобний робітник, робітник на низько кваліфікованих роботах у сільському господарстві тощо). Також однією з проблем є відсутність вакантних робочих місць з надомною працею. Тож акцент сьогодення - це соціально-відповідальний бізнес, і як приклад це роботодавці, які сьогодні запрошені до участі у круглому столі ТОВ НВП «Аргон», ТОВ «ДАТАКОЛ», ТОВ «БЕМБІКС», ТОВ «Поділляспецбуд».

За 11 місяців 2015 року до служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні звернулось 986 безробітних з числа демобілізованих військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції, 25 з них мають інвалідність, 922 особам призначено виплату допомоги по безробіттю. За сприяння служби зайнятості у цьому роціпрацевлаштовані94 особи, зокрема 42 - шляхом виплати допомоги по безробіттю одноразово для організації підприємницької діяльності.35 проходили професійне навчання; 38 брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру.



Переглядів: 3189
Поширень: 0