У 2016 році уже зареєстровано в ЄРДР 19 кримінальних проваджень щодо телефонних шахраїв. У 19 випадках ошукали вінничан, так званні «правоохоронні працівники» та «банківські працівники», на суму від 600 гривень до 15 тисяч гривень. Про це сьогодні під час брифінгу повідомив начальник управління нагляду у кримінальному провадженню прокуратури Вінницької області Владислав Джос.

Дуже шкода дивитися на ошуканих людей, які під час, як правило нічних телефонних дзвінків, не отямившись від шокуючих шахрайських повідомлень про різного роду трагедій в які, ніби то, потрапили їх рідні, поспішають віддати гроші, які потрібні для «вирішення» проблемної ситуації.

Приклади, наведені Владиславом Джосом, повинні зупинити людей від можливості збагачення шахраїв.

З початку року прокуратура зареєструвала 19 кримінальних проваджень щодо телефонних шахрайств

Раніше судимий чоловік зателефонував до вінничанки, представившись працівником міліції і з корисливих мотивів, з метою протиправного заволодіння її грошима повідомив, що її син затриманий працівниками міліції за вчинення тяжкого злочину. За не притягнення його до кримінальної відповідальності потрібно сплатити 4 000 доларів США. Шокована таким повідомленням жінка сказала, що має лише 9 500 гривень, які погодилась віддати шахраю за звільнення її сина.

Крім того, судом розглядається обвинувальний акт щодо особи, яка протягом серпня-вересня 2014 року шахрайським способом заволоділа волонтерськими коштами.

Зокрема, обвинувачений, відбуваючи покарання у місцях позбавлення волі, телефоном повідомляв волонтеру завідомо неправдиву інформацію про те, що він є заступником командира полку патрульної служби міліції особливого призначення «Дніпро – 1» ГУМВС України у Дніпропетровській області та вказаний полк потребує матеріальної благодійної допомоги для потреб учасників АТО, а саме для закупівлі паливно-мастильних матеріалів. Таким чином, шахрайськими діями завдано збитків на суму 66 тисяч гривень.

І ще приклад. Головним управлінням Національної поліції у Вінницькій області у 2015 році викрито першу в Україні організовану групу за фактами вчинення телефонного шахрайства, що полягали у введенні в оману мешканців міста Вінниці шляхом повідомлення завідомо недостовірних відомостей про затримання їх близьких родичів правоохоронними органами та подальшого отримання від них грошових коштів та матеріальних цінностей за уникнення від встановленої законом відповідальності, а також фіктивною сплатою коштів за моральну та матеріальну шкоду за неподання відповідних заяв на їхніх родичів.

Так, зловмисниками упродовж лютого-вересня 2015 року вчинено шахрайські дії стосовно 22 потерпілих, яким спричинено матеріальної шкоди на суму у розмірі 545 тисяч гривень

На даний час досудове розслідування у цьому провадженні завершується, винним особам повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190 КК України з кваліфікуючою ознакою - вчинення злочину організованою групою.



Переглядів: 2598
Поширень: 0