З цією метою на базі регіонального кардіоцентру торік підготували майже 500 лікарів первинного та вторинного рівнів надання медичної допомоги. Про це на апаратній нараді в голови облдержадміністрації поінформувала директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Людмила Грабович.

Вона також торкнулась питань інтеграції в єдиний медичний простір двох лікарень «Укрзалізниці» (Вапнярська та Вінницька) та зниження показників смертності хворих області від серцево-судинної патології. Посадовець окреслила пріоритети розвитку галузі у наданні кардіологічної та кардіохірургічної служби.

«Проводяться триденні семінари для кардіологів і лікарів загальної практики сімейної медицини. Окрім лекцій вони на практиці дивляться, як надається допомога хворим із серцево-судинною патологією та самі беруть участь у лікуванні пацієнтів. Як результат – значна кількість районів починає направляти пацієнтів від 45 років на планові коронарографії.

У Вінницькій області проводиться робота з налагодження етапності в наданні допомоги хворим на серцево-судинну патологію

Загалом торік на базі існуючого регіонального кардіоцентру виконано 423 планові та 477 екстрених коронарографій, при інфаркті міокарду виконано 327 стентувань, а також 166 планових стентувань,встановлено 72 електрокардіостимулятора третій рік поспіль для функціонування центру з обласного бюджету виділяється 2 млн. грн.», — повідомила Людмила Грабович.

З метою покращення доступності первинної медичної допомоги, у минулому році в області позапланово було відкрито 6 амбулаторій загальної практики сімейної медицини (по 1-му закладу в Іллінецькому, Оратівському, Томашпільському і Бершадському районах та 2 амбулаторії у м. Вінниця).

Окремо посадовець зупинилась на інтенсифікації діяльності первинної ланки та стаціонарної допомоги: «В області досягнутий достатній рівень забезпеченості стаціонарозамінними формами медичної допомоги. Забезпеченість ліжками денного стаціонару по області становить 23,3 на 10 тисяч населення (по Україні – 14,4 на 10 тис. населення)», - повідомила Людмила Грабович.

Вона наголосила, що пріоритетними напрямками роботи Департаменту у 2016 році такі:

  • - покращення мобільності та оперативності в наданні невідкладної медичної допомоги;
  • - продовження реалізації Національного проекту «Вчасна допомога» щодо якості надання екстреної медичної допомоги населенню;

«На сьогоднішній день проблемними залишаються питання невідповідності існуючої структури ІІІ рівня медичної допомоги реальним потребам у високоспеціалізованій медичній допомозі та недотримання суб’єктами господарювання правових відносин для окремих видів надання спеціалізованої медичної допомоги ІІ рівня», - зауважила Людмила Грабович.



Переглядів: 2147
Поширень: 0