Останні кілька років у Вінниці щорічно створюється щонайменше три прийомні родини. Минулого тижня виконкомом міської ради було схвалено рішення про створення першої в 2016 році прийомної родини.

Служба у справах дітей міської ради постійно проводить роботу щодо вирішення проблем соціального захисту дітей, особливо сиріт та позбавлених батьківського піклування. Питання влаштування до сімейних форм виховання таких діток є одним з найвагоміших. Тому служба здійснює активну роз’яснювальну роботу щодо можливості влаштування дітей до сімейних форм виховання, в тому числі створення прийомні сім’ї.

«Наразі у Вінниці є 20 прийомних родин, у яких виховується 21 дитина та 3 – з числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. З початку цього року в місті вже створено одну прийомну родину, – розповідає заступник начальника служби у справах дітей міської ради Наталія Манзюк. – Людям та сім’ям, які хочуть створити прийомну родину, надається всебічна допомога у підготовці необхідних документів, встановленні психологічного контакту з дітьми».

Якщо люди вирішили прийняти дитину в родину, їм потрібно звернутися до Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за місцем проживання, працівники якого допоможуть зібрати пакет необхідних документів, пройти спеціальне навчання і отримати довідку про це і рекомендацію про включення до банку даних про потенційних прийомних батьків. Потім – зареєструватися у службі у справах дітей як потенційним прийомним батькам та отримати висновок про можливість бути потенційними батьками.

Працівники служби у справах дітей ознайомлять з банком даних щодо дітей, які потребують влаштування до сімейних форм виховання, нададуть повну інформацію щодо походження та стану здоров’я дитини, допоможуть при знайомстві та встановленні контакту з дитиною. І у разі, якщо потенційні батьки вирішили, що справді бажають виховувати дану дитину на правах прийомної дочки або сина, подати заяву про бажання створити прийомну сім’ю до міськвиконкому.

Прийомними батьками може стати як подружжя, так і людина, що не перебуває в шлюбі, працездатного віку, яка за станом здоров’я може виховувати дитину. Середньомісячний сукупний дохід на кожного члена сім'ї, обчислений за останні шість календарних місяців, не може бути менший ніж рівень забезпечення прожиткового мінімуму. Житлово-побутові умови мають бути належними та достатніми для проживання прийомної дитини. Люди, які виявили бажання стати прийомними батьками, обов’язково повинні пройти навчання, організоване обласними центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді із залученням спеціалістів з питань психології, педагогіки, медицини тощо, за спеціальною програмою.

Довідка

Держава надає постійну соціальну підтримку прийомним сім’ям. За такою родиною закріплюється соціальний працівник центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Центр надає комплекс правових, психологічних, соціально-педагогічних, соціально-економічних, соціально-медичних та інформаційних послуг, спрямованих на створення належних умов у прийомній сім'ї, а також на її функціонування.

Люди, які беруть дитину в прийомну родину, отримують від держави щомісяця соціальну допомогу у розмірі 2 прожиткових мінімуми на дитину відповідного віку. Також їм дають одноразову допомогу з міського бюджету відповідно до рішення виконкому 25 тисяч гривень.



Переглядів: 2254
Поширень: 0