Директор департаменту охорони здоров'я Вінницької облдержадміністрації пояснила, що чутки про закриття обласного протитуберкульозного диспансеру у першу чергу пов'язані із оптимізацією всієї протитуберкульозної мережі області

Останнім часом до редакції "Міста" почастішали звернення від медиків щодо невдоволення діями керівників медзакладів у тому чи іншому районі області. Бунтували проти керівника лікарні у Бершаді. Читачка звідти прислала листа, у якому звинувачує лікарів місцевої лікарні у хабарництві і клановості. У Вінниці нещодавно розгорівся і досі не затих скандал навколо Вінницького обласного протитуберкульозного диспансеру, бо декого із працівників налякали чутки про його можливе закриття. Щодо усіх цих актуальних медичних питань роз'яснення надає директор департаменту охорони здоров'я Вінницької облдержадміністрації Людмила Грабович.

- Лист із Бару - лише один із багатьох, які ми отримуємо останнім часом із різних районів області. Десь скаржаться на хабарництво, десь - на дії головних лікарів, десь звинувачують лікарів у неналежному лікуванні. Всі такі листи перебувають на контролі у наших юристів. Додам лише, що цього тижня запланована планова комплексна перевірка саме у Бару. Це не із приводу якихось скарг чи листів. Там на місці перевірятиметься, як надається у районі первинна медико-санітарна допомога, перевірятиметься діяльність центральної районної лікарні. Але, звісно ж, така перевірка - це ще й гарна нагода перевірити усі оголошені у листах факти.

- А скарги на керівників медзакладів останнім часом якось почастішали?

- Скажімо так - скарги є, вони фіксуються, і стосуються вони, звісно ж, не тільки Барського району. Але якогось загального методу реагування на них не існує - кожен випадок потребує окремої детальної перевірки. В одному випадку комусь, наприклад, не подобаються ті непопулярні кроки, які нині змушені робити керівники центральних районних лікарень. Нагадаю, є постанова Кабміну про скорочення на 10% кадрового складу, штатних посад, лікарняних ліжок. Звісно ж, багато працівників не вдоволені такими змінами, звідси й листи зі скаргами.

- Найчастіше такі листи пишуть пенсіонери?

- Так, бо працюючі пенсіонери першими потрапляють під скорочення. Що ж стосується медпрацівників передпенсійного віку, їх скорочення не торкнеться - вони повинні допрацювати, повинні заробити собі пенсію. За цим ми уважно слідкуємо.

- А які ще причини для скарг нині актуальні?

- Останнім часом пишуть про ті клаптики землі, які, зазвичай, є біля кожної лікарні чи ФАПу, чи амбулаторії. Раніше про це ніхто нічого такого не думав. Нині ж сільські громади рахують кожну копійку, для них кожна ділянка у межах села - це гроші громади. І кожен дбайливий сільський голова готовий сперечатися із керівниками лікарень і навіть у суд піти, аби повернути цю землю громаді. Я їх абсолютно розумію.

- Окремо вирували у Вінниці чутки про закриття Вінницького обласного протитуберкульозного диспансеру...

- Можу лише повторити, бо вже неодноразово говорила це на зустрічах і із колективом, і із громадськими активістами. Мова не йде про закриття закладу, мова йде про реорганізацію і передачу його на баланс міста. І я бачу, що колектив усе чудово розуміє. Проблема, мабуть, у тому, що головний лікар закладу вчасно і конкретно не пояснив людям необхідність цього процесу. Суть у тому, що у нас є великий протитуберкульозний диспансер, є декілька протитуберкульозних лікарень - дорослих і дитячих, є дитячі і дорослі протитуберкульозні санаторії. Десь ситуація краща, десь гірша, є санаторії у такому жахливому стані, що ніяких коштів не вистачить їх реанімувати із занепаду, і не їдуть вже туди люди. Тому ми й проводимо оптимізацію протитуберкульозної мережі в усій області без винятку.

- Мова йде про зменшення кількості ліжок у медзакладах?

- Так, але ми оптимізуємо ліжка не тому, що так хочемо. Перед цим ми беремо статистичні дані за декілька років, перевіряємо і оптимізуємо там, де ліжка не працюють. На першому етапі оптимізації плануємо приєднати до обласного протитуберкульозного диспансеру Барську, Крижопільську, Могилів-Подільську туберкульозні лікарні як структурні підрозділи диспансеру. На другому етапі буде скорочено ліжковий фонд цих лікарень, а на базі Могилів-Подільської лікарні відкриттю протитуберкульозний санаторій, при цьому ліквідується Тиманівський протитуберкульозний санаторій. Крім того, плануємо скоротити 15 ліжок по медоб'єднанню "Фтизіатрія". Натомість спеціалісти вивчатимуть питання, щодо закриття у "Фтизіатрії" ліжок хірургічного профілю, їхню функцію передати у обласну лікарню ім.Пирогова. Займатимуться фахівці і питанням об'єднання Кашперівського і Маньковецького дитячих протитуберкульозних санаторіїв на базі Кашперівського санаторію, збільшивши його потужність до 70 ліжок. Загальне скорочення по двох санаторіях - 30 ліжок.

- Скорочення ліжок не означає скорочення фінансування?

- Аж ніяк. Звільнені при оптимізації кошти можна буде витрачати ефективніше. Вони залишаться у тій самій "Фтизіатрії", аби покращити умови саме у тих лікарнях і санаторіях, які продовжать обслуговувати населення.

Чутки про ліквідацію протитуберкульозного диспансеру поширюються швидше, ніж туберкульоз

Одні чутки породжують інші. Так, на жаль, сталося й із розголосом довкола ліквідації комунального закладу "Вінницький обласний протитуберкульозний диспансер".

- Так, диспансер у Вінниці із великою ймовірністю буде ліквідований, але це аж ніяк не означає, що ми припинимо боротьбу із туберкульозом, - говорить директор департаменту охорони здоров'я Вінницької міськради Олександр Шиш.

За його словами, ліквідація обласного закладу означає лише те, що він знову підпорядковуватиметься місту.

- Як це й було до 2005 року, коли рішенням міської ради туберкульозний диспансер і дитяча клінічна інфекційна лікарня перейшли у підпорядкування до області, - говорить він. - Зараз реорганізаційні процеси йдуть у іншому напрямку - диспасер можуть знову повернути місту.

Питання ж, на думку чиновника, лише у тому - що саме буде повернуто: весь комплекс, включно із будівлями і обладнанням, чи без будівель, або із будівлями, а обладнання буде передано іншим профільним лікувальним закладам.

- Варіанти, як ви розумієте, можуть бути різними, - говорить Олександр Шиш. - Все залежить від того, яке рішення на сесії приймуть депутати облради. Ми цього зараз не знаємо. Але підготуватися і прорахувати можливі варіанти можемо. Звісно ж, найкращим варіантом буде такий, що місто отримає від області назад все у комплексі, як і передавало колись.

Реорганізаційні процеси у цьому випадку торкнуться головним чином зменшення кількості медперсоналу.

- Утім, враховуючи, що місто нині активно розширює свою територію, збільшуючи охоплення населення, навряд чи скорочення буде великим, - говорить чиновник.

Якщо ж будівлі залишаться у власності області, можливо, доведеться шукати для міського протитуберкульозного закладу нове приміщення.

- Як варіант, ми розглядаємо двоповерхову будівлю із правого боку від третьої міської лікарні, - говорить Олександр Шиш. - Вибір такий зроблено із кількох причин. Дуже важливо розмежувати потоки тих, хто проходитиме обстеження на туберкульоз із хворими інших патологій. Вони не мають стояти у одній черзі. Це приміщення дозволяє зробити повне розмежування, там є окремі входи, є можливість розділити територію.

За словами медика, слід зважити й на те, що у цьому закладі хворих із відкритою формою туберкульозу, звісно ж, обслуговувати не будуть.

- Для тих, хто може стати реальною причиною зараження інших людей існують спецзаклади. Що ж стосується тих, хто не є розносчиками хвороби, або просто проходить обстеження, то це нормальна європейська практика, коли такі пацієнти не виокремлюються у якусь закриту від усіх групу недоторканих. Не влаштовувати ж для них гетто у кінці кінців, - обурюється Олександр Шиш.

До того ж, як повторює керівник департаменту, варіант із переносом диспансеру у інше приміщення - це не констатація факту, а лише проект одного із можливих рішень.

- Як ситуація вирішиться насправді, буде відомо орієнтовно лише у червні, після сесії облради, - говорить він.

Наразі, як запевняє Олександр Шиш, місто прораховує можливі варіанти виходу із ситуації, аби потім не "розрулювати" сюрпризи. Що точно відомо - спільної черги до лікарів, у яку також поставлять хворих на туберкульоз, не буде.



Переглядів: 3162
Поширень: 0