Протягом десяти днів в Європі лютує негода: велика норма опадів, вітер та мороз. Зачепив циклон і територію нашої держави, особливо південні та східні області. У неймовірно важких умовах із сніговою навалою боролися військовослужбовці Повітряних Сил Збройних Сил України. Згідно з прогнозами метеорологів погода стабілізується, і військові дещо отямилися після неочікуваного снігового випробування.

– Найбільші випробування у зенітних ракетних військах пережила 160 ЗР бригада, – говорить тимчасово виконуючий обов’язки начальника ЗРВ Повітряних Сил ЗС України полковник Дмитро Карпенко. – Проте виходів із ладу техніки, що несе бойове чергування не зафіксовано.

У частині, на чолі з командиром полковником Олександром Третьяковим, створено оперативну групу, яка реагує на метеоситуацію. Адже в Одеській області за п’ять днів випала двохмісячна норма опадів. Військовослужбовцям бригади доводиться постійно розчищати від заметілі не лише місця несення бойового чергування, а й під’їзди до них.
– Крім того особовий склад частини активно допомагає місцевій громаді. Щодня у підтримку комунальним службам міста виділяється група військовослужбовців, яка розчищає снігові завали. За активну участь і суттєву допомогу місту на адресу командира частини полковника Олександра Третьякова надійшов лист подяки від голови Малиновської райдержадміністрації, – розповідає полковник Дмитро Карпенко.

Не менш активно протистояли стихії і радіотехнічні війська.
– У протидію сильній негоді у нас визначені певні заходи, говорить начальник радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-майор Артур Артеменко. – Ми постійно тримаємо руку на пульсі повітряної обстановки держави і не можемо допустити перебоїв у роботі радіолокаційних станцій. Скажімо, виникають проблеми з погодою у гірській місцевості Криму. Йдеться про сильний вітер, який може пошкодити розгорнуті антени чи локатори. Тоді командир, за попереднім погодженням, приймає рішення згорнути радіолокаційні засоби на період стихії. Район відповідальності цієї бригади бере на себе інша радіотехнічна частина, пристосована до негоди. Наприклад на Ай-Петрі радіолокаційні засоби обладнані так званими «куполами» – радіопрозорими укриттями.
А взагалі, каже генерал-майор Артур Артеменко, вітчизняна техніка невибаглива, готова вистояти будь-яку негоду і працювати в штатному режимі.

Поряд із зенітними ракетними та радіотехнічними військами у Повітряних Силах бойове чергування несуть дві авіаційні бригади – в Озерному, що на Житомирщині та в Бельбеку (АР Крим). Кримським авіаторам повезло більше, там зберігалась плюсова температура і роботи було менше.
– Найскладніше довелося військовослужбовцям на Миколаївщині та на Харківщині, – повідомив начальник інженерно-аеродромного управління логістики Командування Повітряних Сил ЗС України полковник Павло Яворський. – Сніг, дощ, різке потепління та похолодання внесли свої корективи у роботу інженерно-аеродромних служб. Ми підтримували аеродроми в боєздатному стані завдяки зусиллям особового складу. До чищення снігу залучалися і строковики, і офіцери. Комбінованим складом «техніка плюс особовий склад» нам вдалося витримати погодні випробування, що не завадило військовим льотчикам здійснювати свої завдання. Наразі ми маємо достатньо одиниць аеродромної техніки, яка спроможна підтримувати летовища у боєздатному стані. Однак бракує пального для здійснення цих робіт, тому подекуди виручає людська робоча сила, – констатував полковник Павло Яворський.


Переглядів: 3244
Поширень: 0