Якість питної води у централізованих водогонах залежить від загального стану річки Південний Буг та методів її очищення. Цьогоріч, вперше за останні роки, проведено очистку акваторії Бугу у місці випуску промивних вод та у районі водозабору станції №3. На підприємстві «Вінницяоблводоканал» постійно вводяться нові технології водоочистки, ведеться пошук ефективніших реагентів. Нещодавно на підприємстві розпочали очищувати воду з допомогою коагулянту гідрохлориду алюмінію PAX XL 19F. На сьогоднішній день ним обробляється 50% об\'ємів кожної станції. Таким чином вдалось покращити показники по каламутності та вмісту залишкового алюмінію у воді. Також випробувано і впроваджено у роботу новий флокулянт «OPTIFLOC» (Нідерланди)

«Якість питної води постійно контролює виробнича лабораторія і робить це на належному рівні, - зазначає головний санітарний лікар Вінниці Олександр Сорочан. - У минулому році для визначення хлорорганічних сполук у воді було придбано хроматограф «Кристал-2000-М». Ще один апарат «Мікран», який з\'явився у лабораторії підприємства, являється аналізатором нафтопродуктів. У 2009 році було проведено атестацію лабораторії, яка на сьогоднішній день має можливість проводити контроль якості питної води більш ніж по 60-ти показниках.»

На початку шляху до споживача якість питної води повністю відповідає вимогам ГОСТу 2874-82. По результатах перевірок, які проводились протягом року, більш ніж у 3% випадках вода наприкінці цього шляху не відповідає санітарним нормам. Це свідчить про те, що вода забруднюється у водогонах.

Питну воду із централізованої мережі водопостачання використовує 89,5% населення міста. З кожним роком добовий обсяг спожитої води зменшується. Завдяки встановленим лічильникам та відповідній оплаті за фактично спожиті об\'єми, вінничани почали економити воду.

Порівняно із 2006 роком у поточному році поменшало випадків поривів магістральних мереж водогону майже удвічі. Щороку у Вінниці водопроводи ремонтуються та оновлюються. «Позитивні результати у роботі підприємства «Вінницяоблводоканал» дає системний підхід до вирішення проблем та організації його роботи,»- вважає міський голова Володимир Гройсман.


Переглядів: 2941
Поширень: 0