Вибори на Вінниччині пройдуть спокійно та без ексцесів – так вважає головний міліціонер області Василь Поліщук. Він повідомив, що бюлетені розвозять дільницями з 13 січня. З цього моменту правоохоронці починають цілодобове чергування з метою охорони дільниць та бюлетенів. Два працівники не відходитимуть від дільниці ані на крок. А у день виборів у Вінниці їх підсилять співробітниками спец підрозділів „Сокіл”, „Беркут” та „Титан”.

- У цілому ситуація контрольована, - зазначив Василь Кіндратович. – Хоча за останні дні на Вінниччині побільшало крадіжок. Але незначних – свійської птиці, наприклад. Я думаю, що вибори пройдуть цивілізовано і ми зможемо забезпечити і охорону громадського порядку, і безпеку наших громадян.

Василь Кіндратович нагадав, що є кримінальна відповідальність за порушення у день виборів прав громадян. Наприклад, перешкоджання здійсненню виборчого права, фальсифікація виборчих документів, голосування виборцем на виборчій дільниці більше, ніж один раз, незаконне знищення виборчої документації, порушення таємниці голосування. Слідство за задокументованими за цими статтями фактами проводить прокуратура, самі порушення фіксують і документують міліціонери.

Не варто забувати і про адміністративну відповідальність за порушення. До речі, протоколи на таких порушників мають право складати не тільки міліціонери, а й голови та члени виборчої дільниці.

- На нашу думку, єдина є проблема – це велика кількість заяв на деяких дільницях щодо голосування на дому, - повідомив Василь Кіндратович. – На сьогодні є 681 заява. Це Вінницький район, Немирівський та Жмеринський. Є звернення голів виборчих комісій до ГУМВС перевірити цю інформацію гідним чином. Наразі усі ці заяви перевіряються – чи законні заяви, чи писали їх ті особи, які там вказані, чи є в них законні підстави для того, щоб вони голосували на дому. 15 січня, думаю, ми завершимо перевірку і будуть прийняті рішення. До речі, за такі порушення теж є кримінальна відповідальність.

На дільницях також можуть застосувати механізм фальсифікації „Карусель” (коли один виборець передає іншому бюлетень, у якому відмітка поставлена за відповідного кандидата, а згодом отримує за це гроші). Василь Поліщук вважає, три співробітники міліції впораються із можливими подібними проблемами.

- Ми продумали практично усі питання, - розповідає головний міліціонер області. – І дзвонять аноніми. Усі виборчі дільниці у неділю під акт прийому будуть взяті під охорону. Спочатку міліціонери проведуть обстеження, а потім – візьмуть під охорону. Після цього, які б повідомлення не були – ми будемо вже без евакуації продовжувати голосування. А інформацію перевірятимуть правоохоронці.

У цілому ж, у день виборів міліціонери обіцяють реагувати на будь-які правопорушення, і не пов’язані із виборчим процесом в тому числі, надзвичайно оперативно. При Головному Управлінні та кожному територіальному підрозділі МРВ створені посилені слідчо-оперативні групи, передбачено відповідні резерви. А також при ГУ МВС організовано роботу двох слідчо-оперативних груп з числа досвідчених працівників міліції.
Спокій та безпеку громадян 17 січня охоронятимуть три тисячі правоохоронців. З відпусток відкликають увесь особовий склад управління.


Переглядів: 2574
Поширень: 0