Участь молоді у плануванні сімейного бюджету, з чого починати власну справу, командна робота,  взаємоповага до партнерів і ще багато різних аспектів сучасного життя розбирали учасники проекту «FinIQ International». Протягом квітня-травня 2016 року громадська організація «Філософія Серця» за сприяння Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької облдержадміністрації виконувала проект, спрямований на підвищення «фінансового IQ» нашої молоді.

«Навчання складалось з п’ятиденного курсу по чотири години щодня в школах: с. Слобідка (Калинівський район), м. Гнівань та вінницька школа № 21. Неформальна освіта цікава дітям нестандартними підходами. Замість завдань вони отримують облігації, замість оцінок – «таланти» - еквівалент шкільних оцінок. На звершення навчання, команда розробляла бізнес-плани» - розповів керівник проекту Олександр Кожуховський.

Максим Студілко, заступник начальника управління молодіжної політики та оздоровлення Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької облдержадміністрації зазначив: «Даний проект є прикладом конструктивної співпраці влади та громадянського суспільства. Ми плануємо і в подальшому реалізовувати заходи неформальної освіти спрямовані на підвищення фінансових знань молоді, адже фінансова грамотність та економічне мислення громадян – одна з передумов становлення заможної країни. В той же час ми готові надавати максимальне сприяння громадським організаціям в залученні фінансування з недержавних фондів. Тому, важливо, не боятись брати участь в грантових програмах. Так як з цим ресурсом можна реалізувати багато корисних проектів».

вінницька молодь вчилась планувати бюджет і започатковувати власну справу

Никодим Любов, начальник відділ у справах сім'ї та молоді, з питань фізичної культури та спорту Тиврівської райдержадміністрації так оцінила проект громадської організації: «Зараз надзвичайно складні часи. І з фінансовими труднощами зтикається майже кожна українська родина. Тому, коли ми дізналися про даний проект, однозначно ми хотіли долучитися до його реалізації. Тому що молодь в районах і селах не має стільки можливостей для неформальної освіти, як має міська молодь. Знання, які давали під час тренінгів надзвичайно важливі! Діти розуміють ціну грошам, з повагою починають ставитись до фінансів батьків і мають розуміння ведення власної справи».

Загалом у проекті прийняли участь 72 учні з трьох шкіл Вінницької області по 24 дитини з кожної школи. Учасниками проекту стали школа №21 м. Вінниця, школа с. Слобідка Калинівського району та Альтернативна середня загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів №1 ім. А.С.Макаренка розвитку здібностей дитини м. Гнівань.

У результаті навчання діти отримали навики, як вести спільний сімейний бюджет та розподіляти його за згодою під час сімейних нарад. Учні не тільки підвищили власний фінансовий рівень знань, але навчились успішно взаємодіяти, створювати команди та виконувати кейсові завдання разом. Вчились діти розробляти бізнес-плани і презентувати їх. Отриманий таким чином досвід допоможе дітям відкрити власну справу в майбутньому.

На всіх тренінгових заняттях панувала тепла і дружня атмосфера та повага один до одного за принципом «рівний - рівному». Це дозволило дітям бути відкритими до спілкування, що сприяло кращому засвоєнню нових знань і навиків.

Всі організатори та співорганізатори проекту зійшлися на необхідності продовжувати його і розширювати коло учасників і його географію.

Тож, далі буде!



Переглядів: 2414
Поширень: 0