Декілька років тому Олександр Мороз познайомився з чоловіком, який займається виготовленням різних речей та сувенірів у стилі стімпанк. Типовими ознаками цього напрямку є використання стилізованих урбаністичних елементів : парових механізмів, труб, циферблатів, різноманітних важелів та гвинтиків. Цей напрям досить популярний у сучасних іграх, кліпах, фільмах та книгах, адже є одним з підвидів жанру фантастика.

Жмеринчанин Олександр спробував реалізувати власні ідеї в життя на прикладі оригінальної запальнички. Він також зауважив, що не може однозначно назвати себе митцем «стімпанку», адже надає перевагу функціональності речей, а не декору.

- Почалося все з того, що я вигріб зі своєї майстерні різні запчастини та непотрібні деталі, тоді зробив запальничку і вона мені сподобалась. Перші вироби намагався повністю оформити у відповідності стилю, але згодом почав віддавати перевагу практичності. Я роблю речі, якими зручно користуватися, які сам випробовую тиждень-два перед тим, як виставити на продаж.

 Жмеринчанин Олександр Мороз створює унікальні речі з металу, гвинтів та різноманітних механізмів

Жмеринчанин Олександр Мороз створює унікальні речі з металу, гвинтів та різноманітних механізмів

Також пан Олександр зазначає, що його захоплення можна назвати швидше хобі, ніж постійним заробітком. Він розповів, що часто друзі та знайомі просять зробити якусь річ на замовлення, але тоді не залишається простору для творчості і ти обмежений певними часовими рамками. Чоловік розказав, що намагається братись за складні роботи, щоб кожного разу освоювати нові технології і випробовувати власні можливості.

- Наприклад, першу запальничкуя зробив за два дні. Були такі, що робляться тиждень-два або ж місяць. Все залежить від складності, від натхнення, від матеріалів, від механізму. Ідеї придумую сам, стараюсь робити щось оригінальне. Принцип всіх виробів подібний, але дизайн різний. Матеріали збираю повсюди, оскільки працюю з кольоровими металами. Дещо купую, щось знаходжу в старих магнітофонах а буває і на металобрухті.

Олександр Мороз зазначив, що майже ніде не популяризує себе, і ніколи не ставив за мету отримати визнання. Своїм найвдалішим виробом вважає флешку. Робив її на конкурс «Стімпанкер» в інтернеті, де виріб зайняв перше місце.

Жмеринчанин Олександр Мороз створює унікальні речі з металу, гвинтів та різноманітних механізмів

- Флешка виконана в паровому стилі з підставкою. В мене є ще запальнички, два парових двигуни та модель мотоцикла.

 Жмеринчанин Олександр Мороз створює унікальні речі з металу, гвинтів та різноманітних механізмів

Наразі майстерня чоловіка розташовується у квартирі, де займає одну кімнату. Навесні він сподівається переїхати у гараж, але поки що робить там ремонт. Також він зауважив, що якщо певна річ не виходить, то він її залишає до того часу, як з’явиться муза. Тому ми, в свою чергу, бажаємо Олександрові натхнення та нових креативних ідей.



Переглядів: 7019
Поширень: 0