За традицією в ніч з 12 на 13 грудня можна гадати на свою долю. Здавна саме на свято Андрія дівчата збиралися гуртом, щоб дізнатися кому пощастить у наступному році вийти заміж. Ми зібрали інформацію про подільські ворожіння та розпитали чи будуть сьогодні вінничанки закликати долю?

На Східному Поділлі поширеним було гадання на гілці вишні, яку зрізали на Катерини та ставили у воду. Якщо гілочка розцвітала до Різдва, то це означало, що дівчині варто готувати посаг. На Андрія подолянки закликали судженого або ж намагалися дізнатися яким він буде. Дівчата збирались в одній хаті, варили кашу з пшона і маку, а потім з-за воріт вигукували: «Доле, ходи до нас вечеряти». Ще одне з цікаве ворожіння – це засівання конопель або маку. В  темряві молодиця висівала жменю приговорюючи: «Андрію, Андрію! Я на тебе коноплю сію, а запаскою волочу, бо я заміж вийти хочу».

Також побутував звичай пекти «балабушки» - булочки з води, яку дівчина мала принести в роті з криниці. Запечені хлібини клали на лаву чи підлогу та заводили до хати пса, який мав вибрати «балабушку» до вподоби. Чия приходилась до смаку, та дівчина мала б вийти наступного року заміж. І один з найпопулярніших видів ворожінь – це кидання чобота. Дівчата знімали взуття, кидали його якнайдалі, куди повернений носок – звідти й буде суджений. Також кожна запитувала ім’я першого зустрічного хлопця і вірила, що так буде звати майбутнього чоловіка.

Ворожіння на Андрія. Як незаміжнім дівчатам закликати нареченого?

До речі, хлопці також ворожили в цей день. Молодики практикували «кусання калити», яку прив’язували на балку у хаті. Кожен мав «під’їхати» до неї на кочерзі, підстрибнути та відкусити шматок. При цьому не можна було сміятися та випускати з рук кочергу. Кому вдавалося пройти випробування, той мав щасливо одружитися наступного року.

Прадавні традиції відходять у небуття, але виникають нові гадання з дзеркалами, свічками, милом, ключами. Вінничанки зізнаються, що не дуже вірять в правдивість гадань, але спробують наворожити собі долю.

Ворожіння на Андрія. Як незаміжнім дівчатам закликати нареченого?

Знаю про кидання чобота. Хоч я не вірю в це, але мама каже, що в неї збулося. – прокоментувала вінничанка Діана.

Я не буду гадати. Ми ж не в Середньовіччі. – зауважила Поліна.

Я б спробувала погадати. От тільки немає з ким, і точно не знаю як правильно. Потрібно підготуватись, адже це виклик долі. – сказала Олена.

Все ж, рекомендуємо вінничанкам спробувати наворожити собі щастя, адже це робили ще наші предки. І хто зна, може саме сьогодні ви дізнаєтесь про своє майбутнє.



Переглядів: 7897
Поширень: 0