Нещодавно ми публікували статтю про містичні місця, які є у Вінниці. Сьогодні вирішили продовжити історичну тематику для того, щоб познайомити читачів з архітектурними пам’ятками, які колись були домівками для відомих історичних постатей. Для цієї статті ми обрали вісім споруд Вінниці.

По вул. Петлюри знаходиться будівля обласного радіо, фасад якої сьогодні має пастельно-жовтий колір. Для більшості вінничан цей будинок асоціюється з керівником УНР Симоном Петлюрою, адже тут він перебував декілька місяців у 1919 році. Все ж, будувався він для тогочасного вінницького підприємця-єврея Боруха Львовича, як особняк. Будинок зберігає риси неокласичного стилю, на фризі навіть збереглися ініціали першого власника. Працівники радіо кажуть, що на балконі полюбляв сидіти очільник Директорії, але сучасники досі не змогли реставрувати цю частину будівлі, оскільки раніше дану половину орендував «Укртелеком», а тепер немає належного фінансування.

вул. Петлюри - балкон, на якому полюбляв сидіти Симон Петлюра

Майже рік військовий діяч першої світової Олексій Брусилов проживав у будинку по вул. Артинова, 5. До речі, спроектована споруда була іменитим архітектором, а також є відомості, що він і сам тут жив. Паркан навколо будинку хоч і неприглядний, але зберігся з початку ХХ століття. На фасаді є табличка, яка засвідчує перебування тут генерала Брусилова.

Помешкання, в якому проживав Олексій Брусилов

Помешкання, в якому проживав Олексій Брусилов

Сучасна дитяча художня школа по вул. Магістратській, 66 також спроектована Артиновим для капітана Длуголенського. В порівнянні з сусідніми, споруда виглядає досить незвично. Вінничани часто називають цей будинок кораблем, оскільки він має своєрідні шпилі та купол схожий на підняте вітрило. До 80-х років минулого століття архітектурну пам’ятку оточував залізний паркан, але зберегти його не вдалося.

Помешкання капітана Длуголенського

По вул. Магістратська, 41 проживала родина Савчуків, про що свідчить табличка за парканом будівлі. Відзначилася сім’я тим, що допомагала місцевим євреям переховуватись від фашистів під час Другої світової. Зараз ця будівля використовується, як приватне помешкання, навіть добудували частину, яка значно відрізняється за стилістикою від решти споруди.

Помешкання родини Савчуків

Помешкання родини Савчуків

Сусідній будинок за адресою вул. Магістратська, 44 – домівка колишнього очільника Вінниці Миколи Оводова. З початку свого існування споруда синтезувала в собі модерн, та неоготику, а сьогодні важче визначитись, оскільки вона пофарбована клаптями і орендується різними людьми. Авторство пам’ятки достеменно невідоме, лише знаємо, що у початковому вигляді над фасадом виступали шпилі. Також одне з вікон, яке зараз замуроване і заклеєне було у вигляді вітража.

Будинок Миколи Оводова

По вул. Пушкіна, 38 стоїть будинок, який пов’язаний з ім’ям капітана Олександра Четкова. Споруда має дещо химерний вигляд і вирізняється з навколишніх будівель. Спроектована вона ймовірно інженером Василем Листовничим у 1910 році. Особняк Четкова виконаний у модерному стилі з елементами сецесії (рослинні орнаменти, плавні лінії). Прожив тут власник всього три роки, оскільки розпочалися революційні події і капітан з сім’єю мусив тікати. Сьогодні тут розміщується департамент архітектури та містобудування.

Помешкання капітана Олександра Четкова

Будинок лікаря Вілинського по вул. Грушевського, 30 нині відомий як ресторан «Гранатовий сад». Цікаво, що у 1919 році саме тут було відкрито першу експозицію Вінницького краєзнавчого музею. Відомо, що на початку ХХ століття тут полюбляли збиратися представники інтелігенції. Саме завдяки ініціативі художника В’ячеслава Коренєва, який мав тут квартиру, вдалося заснувати музей.

Будинок лікаря Вілинського

Ще одна незабутня споруда, що височіє над берегом Південного Бугу – це маєток купця Кумбарі по вул. Оводова, 1. Будівля в стилі модерн постала у 1913 році за проектом Артинова. Пам’ятка архітектури не перестає дивувати своєю красою та масштабністю перехожих вінничан. Також поруч з будинком знаходяться бетонні сходи, які ведуть до так званої «панорами Вінниці». Сьогодні тут поселилось ТОВ «ЖЕО»

маєток купця Кумбарі

Детальніше про всі пам’ятки історії та архітектури можна дізнатися з книги «Пам’ятки історії та культури Вінницької області. Вінниця», яку нещодавно презентували



Переглядів: 11380
Поширень: 0