Новий вінницький голова Володимир Гройсман та міська рада почали свою діяльність з того, що прийняли безапеляційне рішення про ліквідацію стихійних базарів, наразившись на акції протесту рішучих і організованих торговців, котрі не бажають втрачати робочі місця. Попри це влада твердо стоїть на своєму, і базарів у Вінниці вже стало менше. Володимир Гройсман прагне навести лад у місті і зробити його охайним.

–  Володимире Борисовичу, чому так активно почали боротися з базарниками, які торгують на стихійним ринках?

–  Це принципова позиція міської ради. Повірте мені, я багато зустрічався з людьми, і кожна зустріч починалася з проспекту Коцюбинського, і ним завершувалася. І взагалі, вінничани небезпідставно вважають рідне місто суцільним базаром.

На сьогодні ніхто не говорить про знесення контейнерів. Власники "ракушок" можуть спокійно торгувати там, де вони є нині, до відкриття муніципального ринку. Інша справа – торгівля з рук у невстановлених місцях. Саме її, відповідно до рішення сесії, ми маємо викорінити до першого липня. Я хочу, щоб наші тротуари були вільні від плівок, бруду, сміття, і ми могли нормально по них ходити. Ми сказали людям, які торгують з рук: будь ласка, йдіть на вільні місця на діючих ринках. Тут немає ніяких проблем. Розумію, може, і перед міськвиконкомом буде вигідна торгівля, але ж це неприйнятно! Подивіться на залізничний вокзал: там щодня в сім рядів торгують м’ясом, яке не проходить жодних обстежень!

Ми зараз працюємо над створенням муніципального ринку майже на дві з половиною тисяч місць (площа 4,2 га), і коли він буде створений, абсолютно нормально і цивілізовано переведемо туди контейнери. Точніше, підприємців, які нарешті набудуть легального статусу. І таким чином проспект Коцюбинського буде вільним і чистим, як то було 15 років тому.

–  Багато хто каже, що прикриють не всі ринки, наприклад, залишиться "Супутник"… І скільки у Вінниці взагалі є законних ринків?

–  У рішенні міськради сказано про місто Вінницю. І воно поширюється на всю його територію. Ми просто розпочали з "воріт" міста біля залізничного вокзалу, які стали епіцентром стихії. Стосовно законності ринків – дивлячись, як рахувати. Хтось каже 4, хтось – 17. Але я веду мову про всі вінницькі ринки. Ми повинні по кожному з них відпрацювати необхідні заходи. Якщо можливо, провести реконструкцію і переобладнання. Цивілізований ринок – це добре. Причому влада буде обов’язково враховувати інтереси торгуючих.

–  Яка кількість людей, котрі займаються стихійною торгівлею у Вінниці?

–  Є різні дані. Хочу зауважити, що в середині 2005-го року цей процес взагалі перестав бути контрольованим: почали розставляти все, що завгодно і де завгодно. Було введене в дію комунальне підприємство "Муніципальний ринок", яке укладало угоди і стягувало ринковий збір зі всіх стихійних торгуючих Вінниці, незалежно від того, де вони торгують. Кажуть, що стихійників понад шість тисяч. Думаю, що це перебільшена цифра. На діючих нині ринках є 400 вільних місць для тих, хто торгував з рук. На муніципальному ринку має бути до 2,5 тисячі місць для контейнерів. Однозначно, має вистачити.

–  І все ж протестуючі у відповідь перекрили автомагістралі. Що робити, якщо це повториться?

–  Є закон. Прикро, що кілька сотень людей нехтують інтересами тисяч. Перекриття руху – це злочин. Це тиск і шантаж влади, але ніхто відступати не збирається, рішення прийняте, і воно буде виконане. Серйозні збитки понесло тролейбусно-трамвайне управління (не згадую про численні незручності городян). Наші служби прорахують ці збитки, і ми виставимо рахунок організаторам блокування. Люди, які чинять такі дії, будуть відповідати перед законом. Рух транспорту в майбутньому стихійникам блокувати навряд чи захочеться. Міліція також не дозволятиме стихійній торгівлі повернутися назад, принаймні доки чинне рішення міської ради.

–  Муніципальний ринок почав будувати ваш попередник. На якій стадії його будівництво нині, як проходить фінансування?

–  Вартість будівництва в 2005 році складала 7 мільйонів гривень. Рік тому туди було направлено 1,3 мільйона гривень з бюджету розвитку міста Вінниці. Сьогодні потрібно знайти близько 5 мільйонів гривень, щоб його добудувати. Найближчим часом ми вирішимо механізм залучення коштів. Відповідно до планів муніципальний ринок мав бути введеним в експлуатацію до першого листопада минулого року. Були укладені договори з торгуючими, що вони перейдуть на нього після введення його в дію. Але ринок не створили. І в мене є запитання: це зроблено навмисно чи ні? Нагадаю про однойменне комунальне підприємство, яке стягувало зі стихійників ринковий збір, розмір якого, до речі, є абсолютно незначним для міської казни.

–  Де конкретно зараз можуть торгувати ті, хто торгують з рук?

–  Поруч з проспектом Коцюбинського є Центральний ринок, 1-ий та

2-ий Привокзальні ринки, "Світанок". Місця всім вистачить, принаймні мова йде про 400 осіб. (Я вже мовчу про те, що багато торгуючих отримують соціальну допомогу як безробітні.)

Зрозумійте, я не варвар і не хочу нікому завдавати шкоду. Але мене обирали для того, щоб місто було чистим. І це зобов’язання моє і міської ради.

Статус


Переглядів: 2391
Поширень: 0