Історія ювелірної справи на теренах України відома ще з середини палеоліту, тобто близько 100 тисяч років тому. Так склалося, що цю професію вважають суто чоловічою, хоча обробка виробів потребує особливої уваги до деталей. Для того, щоб зробити прикрасу з золота чи срібла, необхідно добре попрацювати запильниками, надфілями та паяльником. Сьогодні ми розповімо історію вінничанки, яка стала ювеліром випадково, але настільки захопилась, що обожнює свою професію.

Дар’я Славінська працює в цій сфері вже 9 років. Після школи вона заочно почала вчитись на економіста, оскільки не могла визначитись з цікавою професією. Паралельно дівчина стала на облік в центр зайнятості.

Мені тоді було 17 років і я хотіла працювати, але там не могли нічого запропонувати, оскільки не було ще повноліття. Як тільки відкрилась професія ювеліра, запропонували пройти курси. Мене це зацікавило, так як я з дитинства крутилась біля батька, завжди допомагала йому, а він зварювальник.

Вінничанка розповіла, як випадково стала ювеліром та закохалась у кропітку професію

Дар’я ювелір-монтувальник. Вона робить браслети, колечка, сережки під каміння, а приєднують дорогоцінні камені ювеліри-закріпники. Зізнається, що щаслива з обраної професії, але зараз люди все менше замовляють ексклюзивні прикраси, тому що це дорожче, ніж продублювати існуючі варіанти. Цікаво, що саме на продажі коштовного каміння та розробках ексклюзивних виробів, ювелірна фірма отримує найбільший прибуток. Дівчина також зауважує, що ювелір - це професія, якій можна вчитись все життя!

-  Після курсів мене відправили на фірму, тут в цеху всі були хлопці, а я єдина дівчина. Вони мені допомагали, показували як правильно той чи інший процес виконувати. Насправді, універсальних ювелірів дуже мало. В основному кожен спеціалізується на одному процесі.

Вінничанка розповіла, як випадково стала ювеліром та закохалась у кропітку професію

Нам також розповіли, що зараз в ювелірній справі є нові технології. Існує машина в якій зазначається розмір та вага виробу, згодом по спеціальному фото вона вирізає основу з воску, а потім цей виріб виливається в золото. Ціна прикраси залежить й від проби. У золотій 585й  - 58.5% золота, а все решта легуючі матеріали: мідь, срібло.

Інші метали додаються, щоб легше було обробляти виріб. З чистого золота ти ніякої прикраси не зробиш, адже воно м’яке. Так в 750 пробі є 75% золота, а у сріблі популярна 925 проба.

Вінничанка розповіла, як випадково стала ювеліром та закохалась у кропітку професію

В наступних публікаціях ми продовжимо інформувати читачів про цікаві професії, які опановують вінничани.



Переглядів: 5798
Поширень: 0