Відучора на більш насичених транспортом вулицях міста Вінниці інспектори ДАІ «розвішують» знаки «Зупинка заборонена» на вітрових скло автомобілів, водії яких ігнорують дорожній знак 3.34 Правил дорожнього руху. До нововведень правоохоронців спонукав ріст грубих порушень ПДР і, як наслідок, аварійності.
- За шість місяців цього року, - розповідає в.о. начальника ВДАІ УМВС підполковник міліції Микола Сіманчук, - зареєстровано 483 ДТП, під час яких 71 людина загинула і 512 – отримали травми. Понад третину автопригод відбулося внаслідок порушення правил маневрування автомобілем. Найчастіше подібні ситуації складаються в місцях великого скупчення транспорту. Як показали дослідження, порушення правил паркування і зупинок транспорту, особливо на вузьких вулицях та з інтенсивним рухом, напряму впливає на безпеку дорожнього руху. Для об’їзду таких авто водії змушені вдаватися до маневрування, створюючи аварійні ситуації і автопригоди. На фоні лояльного законодавства, слабкої і невідпрацьованої системи притягнення правопорушників до відповідальності, Державтоінспекція має контролювати і забезпечувати безпеку на автошляхах. Вірячи у свідомість водіїв, керівництво ДАІ Вінниччини вирішило впливати на правопорушників своєрідним профілактичним методом. І, хоч він, у порівнянні з методами європейських країн виглядає досить лояльним, проте вже у першу добу експерименту викликав чималий резонанс серед учасників дорожнього руху і дав позитивний результат.


З 9-ої години ранку і протягом дня по вулиці Соборній обласного центру можна було спостерігати, як державтоінспектори наклеювали на вітрових скло залишених власниками автомобілів паперові знаки «Зупинка заборонена» з попередженням про адміністративну відповідальність.
- Марка автомобіля правопорушника і номерний знак автоматично заноситься у спеціальний журнал для формування бази даних, - роз’яснює командир роти ДПС майор міліції Віктор Маліновський. - У разі повторного порушення на вітрове скло автомобіля інспектори наклеять такий же знак, на якому пояснюється причина тимчасового вилучення номерних знаків автомобіля і де їх можна забрати після складання протоколу про адміністративну відповідальність. Далі матеріали будуть направлені до суду.
У перший день відпрацювання інспекторами «роздано» 196 знаків-попереджень. Та сьогодні результат, як кажуть, на лице. Вранці на Соборній всього три автомобілі отримали «наклейки», які вчора не попали до бази даних.
- Операція дала позитивний результат, - переконаний Микола Віталійович Сіманчук. – Тому експеримент продовжуватиметься і охопить усі найбільш насичені транспортом вулиці обласного центру: Хмельницьке і Немирівське шосе, вулиці Чехова і Коцюбинського (біля центрального ринку) та решту, де водії порушують правила зупинки та паркування транспорту. Незабаром маємо запровадити ще кілька профілактичних заходів, які мають стабілізувати ситуацію на дорогах, вулицях міста і області в цілому. Проте не відкидаємо вірогідності у подальшому запровадити досвід нашої столиці. Там, за рішенням Київської міської адміністрації, автомобілі порушників паркування і зупинки транспортують на виділені арештмайданчики, які розташовані за межами міста. Після сплати дорогої послуги і присудженого судом штрафу навряд чи водієві захочеться порушувати основні постулати Правил дорожнього руху.

Тетяна Яцко, Вінницька область


Переглядів: 2999
Поширень: 0