22 березня в приміщенні Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва відбувся практичний семінар на тему «Угода СОТ про державні закупівлі: від теорії до практики».

Організатором семінару виступив Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку обласної державної адміністрації.

Метою проведення семінару стала необхідність розгляду питань щодо успіхів і невдач, з якими стикаються компанії, що беруть участь у тендерах за кордоном, а також важливість обговорення основних проблем, через що компанії не беруть участь у тендерах та ціна питання участі в міжнародних тендерах для вітчизняних компаній.

У Вінниці бізнесменів знайомили з умовами міжнародних тендерних закупівель

Серед експертів-доповідачів, що взяли участь у семінарі були присутні: керівник проекту GPAinUA Тарас Шимко, експерт проекту GPAinUA Анна Міленіна, експерт із закупівель Інга Лівандовська.

Розповідаючи про переваги підписання угоди СОТ про державні закупівлі, Анна Міленіна наголосила на тому, що Україна, як сторона угоди, активно приймає участь з точки зору переговорного процесу і процесу приєднання до угоди СОТ про державні закупівлі, здійснює оцінки ринку та оцінку національного законодавства країн учасниць угоди.

У Вінниці бізнесменів знайомили з умовами міжнародних тендерних закупівель

«Угода СОТ є абсолютно ринковою, вона визначає загальні принципи за якими мають здійснюватись процедури закупівель, це взаємовигідне відкриття ринків публічних закупівель кожної з країн, що приєднані до цієї угоди. На сьогоднішній день до угоди входить 46 країн світу, в тому числі і Україна. Це дійсно потужні економіки, це 28 країн ЄС, це США, Канада, Японія, тобто це всі ті країни, які дуже потужно стоять на ногах» - наголосила Анна Міленіна.

У Вінниці бізнесменів знайомили з умовами міжнародних тендерних закупівель

Про нові можливості, які підписання даної угоди відкриває для українського бізнесу розповів Тарас Шимко. Він наголосив, що дана угода значно спрощує доступ вітчизняних компаній до іноземних ринків. В свою чергу, розповідаючи про GPAinUA, Тарас Шимко відзначив той факт, що метою даного проекту є забезпечення і створення умов для ефективної участі України на ринку міжнародних тендерних закупівель.

У Вінниці бізнесменів знайомили з умовами міжнародних тендерних закупівель

«Угода діє майже рік і ми не одразу зрозуміли яку користь підписання цієї угоди може принести українському бізнесу. Основна мета нашого проекту GPAinUA – відпрацювати механізм роботи угоди та запустити його в дію. Важливо, що на сьогодні вже є ряд компаній, які прийняли участь в публічних закупівлях в рамках GPAinUA, ряд компаній вже підписали контракти, деякі отримали пропозиції і проходять кваліфікацію. І ми бачимо, що є позитивний досвід від підписання угоди СОТ про державні закупівлі», - зауважив Тарас Шимко.



Переглядів: 2256
Поширень: 0