Не зважаючи на відсутність конкретного результату, він встиг викликати чимало дискусій.

Як зазначає начальник вінницького обласного управління освіти Ігор Івасюк, такі зміни можуть розцінюватися виключно як крок назад:
- Проект з одного боку поспішний, а з іншого - надзвичайно непрофесійний, - зазначає фахівець. - У більшості країн світу середня освіта триває 12 років, менше 11-ти років нема ніде... Україна приєдналася до Болонського процесу, тож прийняття такого законопроекту може призвести до того, що наші документи про загальну середню освіту не будуть визнаватися у інших країнах. І відповідно, випускники не зможуть вступати до вузів іноземних країн. Тож будуть обмежені не тільки ті, хто отримують вищу освіту, а й хто щойно закінчили школу... Нехай будуть написані нові програми для „десятирічки”, але де знайдуться не менше 1,5 мільярди гривень, щоб надрукувати нові підручники?

За словами головного освітянина області, перехід на 10-річний навчальний термін призведе до звільнення з роботи близько 100 тисяч педагогів. А вакансій у освіті і без того зараз вже нема.

- Ми будемо змушені перейти на шестиденний робочий тиждень, що стане ненормальним режимом для дітей - вони мають відпочивати два дні, - продовжує Ігор Івасюк. – Є логіка у переході хіба що на 11-річну освіту. Можна цілком адаптувати програму, яку маємо... Стосовно ідей щодо повернення п’ятибальної системи оцінювання, це теж невдала ідея. От, скажімо, дитина гарно виконала роботу і чотири поставити – рука не підіймається, а п’ять – вже забагато. Колись ставили оцінки зі знаком „-”  чи „+”. Зараз ми чітко знаємо, що  „5+” – це „12”, „5” – це „10”. Ця система найбільш оптимальна, бо вчитель може поставити оцінку, яка максимально відповідає рівню знань учня. А повернення до п’ятибальної системи буде відходом назад на десять років.


Переглядів: 3085
Поширень: 0